VÉRES HURKA KÉSZÍTÉSE
Disznóvágáskor szoktuk készíteni .
Hozzávalók : Disznó vére, tüdő, egy darabocska máj, vesék, véres szalonna (zsiradék) mi kerül a szúrásnál, főtt rizs, fűszerek: csombor, só ,bors, pirospaprika, 2 nagyobb fej hagyma, 2-3 cikk fokhagyma.
A tüdőt,veséket,véres húsokat, májat egy fazékban bő sós vízben főni tesszük.
A megalvadt vért ledaráljuk. Zsírban 2 nagy fő hagymát apróra vágva megdinsztelünk, megszórjuk bőven pirospaprikával.
A megfőtt hozzávalókat kihűtve ledaráljuk,hozzátesszük a ledarált vérhez ,és annyi főtt rizst teszünk hozzá hogy jó pépes legyen.Sót, borsot ,finomra morzsolt (átszitált) csombort, 2-3 cikk pépesre zúzott fokhagymát teszünk bele.Hurkatöltő segítségével jó lazán disznóbélbe töltjük, nem keményre, mert a főzésnél kipukkadhat. A feltöltött hurkákat, forró lében, (amiben megfőztük a hozzávalókat) nem lobogó. egészen csendesen épp csak pöszörögve főzzük, amíg a hurkát tűvel megszúrva nem jön ki véres lé.Akkor óvatosan kiszedjük, hideg vízbe tesszük át, majd deszkára helyezzük szikkadni, de lehet egyszerűen csak deszkán kihűteni.Csombor helyett majoránnával is lehet ízesíteni.
KOLBÁSZ
Hozzávalók
Fűszerek 10
kg kolbászhúshoz:
20-22 dkg só (nem jódozott)
4-5 dkg őrölt bors
10 dkg piros fűszerpaprika + erős is, ha valaki így szereti
10 dkg fokhagyma (fokhagymatörőn átnyomva, 1 ek. sóval pépesítve, 1 dl forró vízzel felengedve)
A húsokat és szalonnát (zsiradékot) hosszúkás csíkokra
megvágjuk, összevegyítjük, mert ha külön daráljuk a szalonna, pépesedik, így
pedig szép mozaikos lesz, ha van idő rá jó kicsit lehűteni, könnyebben tudjuk
darálni.
Az előkészített húsokat közepes lyukú darálón ledaráljuk. A
darált húshoz hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát (aki nem bírja a
fokhagymát, csak a levét szűrje bele) és nagyon jól meg kell gyúrni, aztán sem
túl lágyan, sem túl szorosan feltölteni, vigyázva, hogy töltés közben ne
maradjon levegő a bélben. Ha mégis megtörténik, tűvel megszúrjuk a belet. A
kész kolbászokat rúdra akasztjuk és legalább 10-12 órát szikkadni, hagyjuk,
utána a friss sütésre szánt kolbászt hidegre, a többit füstre helyezzük, és
szép halványpirosra füstöljük.
Száraz, szellős, hűvös helyen rúdra akasztva tároljuk.
Ehhez az adaghoz körülbelül 20 folyóméter bélre van szükség,
függ a bél vastagságától, a belet mindig langyos vízben tároljuk a feltöltésig.
Dear Sirs,
VálaszTörlésWe introduce Afghanian natural salted sheep casings for export. We have following calibers and qualities.
Quality:- AA, AB and BC
Caliber:- 14/16mm, 16/18mm, 18/20mm, 20/22mm, 22/24mm, 24/26mm and 26/+ mm.
Standard specification:- 2meter/16ends/90meter but we can provide other specification as per demand.
We have also original hanks 16/+ and 18/+ of Afghanistan if you are interested in this for your own selection.
Waiting for your answer.
Best regards,
SB
natural sheep casings
Dear Sirs,
VálaszTörlésWe introduce Afghanian natural salted sheep casings for export. We have following calibers and qualities.
Quality:- AA, AB and BC
Caliber:- 14/16mm, 16/18mm, 18/20mm, 20/22mm, 22/24mm, 24/26mm and 26/+ mm.
Standard specification:- 2meter/16ends/90meter but we can provide other specification as per demand.
We have also original hanks 16/+ and 18/+ of Afghanistan if you are interested in this for your own selection.
Waiting for your answer.
Best regards,
SB
natural sheep casings
Isteni ez a recept !!!!
VálaszTörlésKipróbáltam és imád a családom érte !
Köszönöm Rozika 🥰😘
Nagyon örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket, jó ilyen visszajelzést olvasni, köszönöm, nagyon szívesen a receptet.
Törlés