2015. november 27., péntek
Körbe-körbe, sült krumpli
Kukorica darában sült hal, olajos pityókával
Hozzávalók:
1 kg közepes pityóka- krumpli
2 fej
2 evőkanál ecet
1 dl étolaj
2-3 főtt tojás
Só, bors
A megmosott pityókát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és karikára vágjuk, egy nagyobb tálba tesszük.
A hagymát megtisztítjuk, a tojással együtt vékonyra szeleteljük, majd a
pityókához adjuk.
Két szelet savanyított paradicsompaprikát is kisebb csíkokra vágunk, megszórjuk
frissen őrölt borssal, ízlés szerint sózzuk, meglocsoljuk az ecettel és olajjal
kevés savanyúság levet öntünk rá és alaposan összeforgatjuk.
Fűszeres húsok és halételek mellé kiválóan alkalmas, de így is kiváló.
Én most kukoricadarában sült halat tálaltam hozzá.
A megtisztított jól megmosott halat megszórjuk só, bors, paprika
keverékével, kukoricadarába forgatjuk és bő forró olajban megsütjük.
2015. november 25., szerda
Csirkepaprikás, puliszkával
Hozzávalók:
2015. november 19., csütörtök
Krumpliágyon sült házi csirkecombok,jénaiban sütve
Hozzávalók személyenként:
2015. november 17., kedd
Babfőzelék, sült csülökkel friss zsemlével tálalva
Hozzávalók:
Csipkebogyó vagy hecsedli lekvár
2015. október 18., vasárnap
Grillezett hal
2015. október 13., kedd
Paprikában sült tükörtojás
2015. szeptember 26., szombat
Egybensült oldalas, párolt káposztával, pánkó pityókával tálalva
Szilvadzsem
Pisztráng, kukoricadarában
Koktélparadicsom, savanyúságnak
2015. augusztus 26., szerda
Őszibarackdzsem
Zöldborsó leves
Hozzávalók:
2015. augusztus 13., csütörtök
Málnadzsem
A megtisztított, átválogatott málnát kilónként 70 dkg cukorral egy lábasban lerétegezzük, hogy a szép színe megmaradjon, 5 kg málnához 1 dkg citromsót teszünk, másnapig hűvös helyre tesszük. Másnap lassú tűzön felmelegítjük, majd erős tűzön 20-30 percig főzzük.Amikor a dzsem kész, forrón üvegekbe rakjuk, kis szalicilt hintünk a tetejére és lekötjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Málnát tehetünk el főzés nélkül nyersen is. 2 kg málnát összekeverünk 1 kg cukorral, 0,5 dkg szalicillel.
Az edényt letakarva,hűvös helyen tartjuk,többször megkeverjük, amíg a cukor elolvad.Aztán üvegekbe rakjuk és lekötjük.
2015. május 22., péntek
Egyben sült csontos karaj
2015. május 20., szerda
Tehéntúró készítése házilag
2015. április 6., hétfő
Húsvéti kalács,kókonya
Recept itt:Húsvéti kalács,kókonya
A recept alapján elkészítettem a tésztát,miután megkelt két részre osztottam,az egyiket 4-es fonással (felső kép) a másikat 6-os fonással (alsó kép)összefontam és koszorúba alakítottam. Felvert tojással lekentem és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem.
2015. március 22., vasárnap
Francia saláta
Recept: Itt annyi különbséggel, hogy most a marhahúst disznóhússal helyettesítettem, és a díszítés most is ízlés szerint, lehet variálni többféleképpen.