2015. szeptember 26., szombat

Egybensült oldalas, párolt káposztával, pánkó pityókával tálalva


 Hozzávalók:

1 kg oldalas ( 1 darabocska)
1 fej hagyma
Pár cikk fokhagyma
Só, bors, pirospaprika
Zsír

Az oldalast jól bedörzsöljük só, bors és pirospaprika keverékével, megszórjuk őrölt köménnyel, tetejére vékony réteg zsírt kenünk. Tepsibe tesszük, rárakjuk a fél karikákra vágott hagymát, fokhagymagerezdeket, csíkokra vágott pirospaprikát, fél pohár vizet öntünk mellé, alufóliával letakarjuk, 200 fokra előmelegített sütőben egy órát hagyjuk sülni, aztán levesszük a fóliát és saját levével locsolgatva, pirosra sütjük.

PÁROLT KÁPOSZTA

1 kisebb fej káposzta
1 kis fej hagyma
Fél kanál só
1 kanál ecet, 1 csapott kanál cukor
1 evőkanál zsír

A káposztát vékony szálasra gyaluljuk, besózzuk, 1 óra múlva meggyúrjuk és kicsavarjuk.
Az apróra vágott hagymát, a zsírban megpároljuk, beletesszük a káposztát, és lefödve gyakori kevergetés mellett pároljuk.
Amikor puhulni kezd, fél pohár vízben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk az ecetet, és a káposztát ezzel a páccal locsolgatva, készre pároljuk.

PÁNKÓ PITYÓKA (BURGONYA)

Közepes nagyságú pityókákat megtisztítunk, kettőbe vágjuk és bő forró olajban szép pirosra, megsütjük.

Sültes tálra tesszük a felszeletelt oldalast, egyik felébe a pityókát, másik felébe a párolt káposztát rakjuk,és forrón tálaljuk.

Szilvadzsem


Érett puha magvaváló szilvát megmosunk, kimagozunk és ledaráljuk. Főni tesszük, és folytonos kavarás mellett sűrűre főzzük, aztán tetszés szerint cukrot adunk hozzá, ha édes a szilva, akkor elég 40 dkg cukor, és a cukorral együtt újra sűrűre főzzük. Forrón üvegekbe rakjuk, tetejére késhegynyi szalicilt szórunk és lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Pisztráng, kukoricadarában


Hozzávalók:
Személyenként egy nagyobb pisztráng
Kukoricaliszt
Olaj a sütéshez
Burgonya
1 fej fokhagyma, kevés só, 1 kanál olaj, félpohárnyi tejföl a muzsdéjhoz, citromkarikák a díszítéshez.

A megtisztított halat megmossuk, sóval és borssal befűszerezzük. Egy tálcára kukoricadarát teszünk, kissé szétterítjük, és a befűszerezett halat jól beleforgatjuk, hogy mindenhová jól tapadjon rá a kukoricadara.
Forró olajban, közepes lángon kisütjük.

A burgonyát megtisztítjuk, tetszés szerinti méretre vágjuk és bő forró olajban szép pirosra, sütjük.

A tálra salátalevelet helyezünk, rátesszük a pisztrángot, köréje rakjuk a burgonyát, citromkarikákkal, zöldkaporral díszítjük.
Muzsdéjt kínálunk melléje.

A muzsdéjhoz a fokhagymát megpucoljuk, törőn átnyomjuk, kevés sót hintünk rá, és pépesre keverjük. Cseppenként hozzákeverjük az olajat, majd lassan a tejfölt.



Koktélparadicsom, savanyúságnak


Az alaposan megtisztított megmosott zöld koktélparadicsomokat üvegbe rakjuk, minden üvegbe tettem két-három pepperoni paprikát, 4-5 cikkekre vágott paradicsompaprikát, és karikákra vágott vöröshagymát.
Falapockával szorítsuk le, öntsük, rá a felfőzött forró levet, minden üveg tetejére szórjunk késhegynyi szalicilt, és zárjuk le az üvegeket. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A felöntő léhez a hozzávalókat összefőzzük.
5 l víz
4 dl 20 %-os ecet
12 dkg cukor
5 evőkanál só
Mustármag, koriandermag, kapor, szemes bors, babérlevél.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...