2022. március 31., csütörtök

Rántott gomba

 


Hozzávalók:

Gomba (csiperke)

Só, bors, paprika

Bundázáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa

Sütéshez: napraforgóolaj

 

A gombákról eltávolítjuk a felületükön előforduló szennyeződéseket, ha nagyobbak a gombafejeken levő héjat lehántjuk. Alaposan átmossuk, szárukat leválasztjuk, (más gombás ételekhez felhasználhatjuk).  Hideg vízzel átmossuk, szűrőben lecsepegtetjük.

A megtisztított jól megmosott gombafejeket só, bors, paprika keverékével megszórjuk, lisztbe, felvert tojásba valamint zsemlemorzsába forgatjuk. Figyeljünk, hogy minden egyes réteg teljesen bevonja a gomba felületét.

Az olajat egy serpenyőben felhevítjük, mérsékelt hőfokon, mindkét oldalát arany barnára sütjük. A megsült gombafejeket a domború oldalukkal felfelé egy szűrőbe helyezzük, hogy a felesleges olaj távozni tudjon.



Tálalhatjuk krumplipüré, sült hasábburgonya, párolt rizs, rizibizi kíséretében.

 

Sült sertésmáj

 


 Hozzávalók:

50 dkg sertésmáj

1 halmozott evőkanál zsír

Fokhagyma, só, bors


Elkészítés:

A májat 1 cm-es szeletekre vágjuk.

A zsírt egy serpenyőben felolvasztjuk, amikor jól felhevült, belerakjuk a májszeleteket.

4-5 gerezd fokhagymát pépesítünk, kis forró vízzel felöntjük, és a májszeletekre locsoljuk.

Amikor az egyik fele szép pirosra sült, átfordítjuk a másik felére, amikor az is megsült, megszórjuk sóval, borssal és torma krémmel tálaljuk.

A májat sosem szabad előre sózni, mert kemény lesz tőle.

Amikor megsült akkor kell sózni és borsozni. Nem kell sokáig sütni, mert akkor a kiszáradás miatt lesz kemény.

 

Vastag palacsinta

 




Hozzávalók:

50 dkg liszt

2 tojássárgája

4 dl tej

5 dkg olvasztott vaj

1 evőkanál cukor

2 dkg élesztő

5 g só

Olaj a sütéshez

A tejben felolvasztjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és megkelesztjük.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojás sárgákat, sót, a megkelt élesztőt és elkeverjük annyi tejjel, hogy a tészta ne legyen túl lágy.

Hólyagosra kidolgozzuk, végül hozzádolgozzuk az olvasztott langyos vajat.

A tésztát letakarva kétszeresére kelesztjük. lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, és kis tányérnyi köröket vágunk. Letakarva ismét fél órát kelesztjük, majd palacsintasütőben ujjnyi olajat forrósítunk, és a palacsintákat mindkét oldalukon szép pirosra sütjük.

Kristály vagy porcukorral behintve tálaljuk. Finom lekvárt kínálunk hozzá.


2022. március 3., csütörtök

Jénai tálban sült sertéskaraj

 



Hozzávalók:

1.5 kg csontos karaj

6-8 gerezd fokhagyma

1 dl olaj

Só, bors paprika


Elkészítés:

A húst megmossuk és hagyjuk lecsöpögni majd jó alaposan, bedörzsöljük sóval.

A fokhagymát fokhagymatörőn átnyomjuk, pici sóval kikeverjük, hozzákeverjük a darált borsot, piros paprikát az olajat és a hús minden oldalát alaposan bekenjük, majd legalább egy órát hagyjuk pihenni, hogy a fűszerek jól átjárják.

Egy jénai tálba tesszük a húst, ráöntjük a maradék páclevet és lefedjük.



200 fokra előmelegített sütőben sütjük bő órát, időnként meglocsolva a saját szaftjával.

Amikor a hús megsül, belül puha, ezt onnan tudjuk, hogy beleszúrunk egy hegyes kést vagy húsvillát, ha könnyen megy bele. Ha még nem szép piros, levesszük a tetőt és úgy sütjük locsolgatva, mindaddig, amíg eléri a szép piros színt.

Amikor készre sült, kivesszük a sütőből, rátesszük a tetőt és még 15 percig pihentessük.

Felszeletelve, spirál pityókával, párolt rizzsel tálaljuk. Friss káposzta savanyúságot kínálunk mellé, de ízlés szerint adhatunk más savanyúságot is.

 Így készítjük a spirál pityókát

Szép egyenlő hosszúkás pityókákat választunk, Megtisztítjuk, megmossuk és hústűvel vagy hurkapálcikával hosszában átszúrjuk, majd spirál alakúra körbevágjuk.

Forró olajban megsütjük, megszórjuk sóval, kihúzzuk a pálcikát és tálaljuk

 

Párolt rizs hozzávalói

4 személyre kb. 30 dkg rizst számítunk

1 rész rizs, 2 rész víz, kevés ételízesítő, bors, só olaj

 

A rizst megmossuk, leforrázzuk lobogó vízzel, hideg vízben átöblítjük, és leszűrjük.

Egy lábasban felhevítünk 2-3 evőkanál olajat, beletesszük a rizst és kissé átsütjük., míg a rizs kifehéredik,

Ekkor feltöltjük forró vízzel, hozzátesszük a házilag készült sóban eltett ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, csipetnyi borsot is teszünk hozzá és fedő alatt, egészen lassú tűzön pároljuk. Eleinte néhányszor megkeverjük, de amikor puhulni kezd, többé már nem keverjük. Így a szemek szép épen megmaradnak. Amikor a rizs teljesen áttetszővé vált a lángot eloltjuk, de az edényt még tíz percig a lángfogón hagyjuk. lefödve.

Az így készített rizs nem fő szét, nem lesz ragacsos, hanem pergős lesz.

Ha szépen akarjuk tálalni, a forró rizst vízzel vagy olajjal kikent kis formákba rakjuk, aztán a tálra borítjuk. Minden kis kupac közepére petrezselyem levélkét szúrunk, és paradicsompaprikából kis virágokat készítünk.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...