A felső kép a jénaiban sült, az alsó, sütőlemezen, sütőzacskóval letakarva
És a két kenyér, darabonként 78 dkg, a recept alapján, nagyon finom ropogós héjú, belül finom foszlós.
A sütés előtti napon, inkább este, elkészítjük a kovászt.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
1 kávéskanál méz vagy cukor
2,5 dl
víz
Az élesztőt egy edénybe morzsoljuk, ráöntjük a
meglangyosított vízben felolvasztott mézet vagy cukrot, összekeverjük,
hozzászitáljuk a lisztet, és fakanállal elkeverjük, nokedli sűrűségű kell,
legyen.
A kenyértészta hozzávalói:
1 kg
kenyérliszt
5 – 6 dl
langyos víz
1 evőkanál só
1 dkg élesztő
Kovász
Reggel a megkelt kovászhoz hozzászitáljuk a lisztet, egy
kevés vízben felfuttatjuk az élesztőt, és a többi hozzávalóval jó alaposan
kidagasztjuk a tésztát. Hagyjuk pihenni, amíg kétszeresére megnő a tészta.
A megkelt tésztát kitesszük munkalapra, két részre osztjuk.
Kicsit átdolgozzuk, és cipókra formázzuk. Sütőpapírral bélelt jénai tálba
helyezzük, (mivel nekem egy jénai fedeles tálam van, az egyik cipót sütőpapírra,
majd sütőlemezre tettem és sütőzacskóval letakartam. Letakarva újabb 25-30
percig kelesztem, miután megkelt, éles pengével bevágjuk a tetejét és egy kevés
vízzel, bepermetezzük, hogy gőz képződjön, jó ropogós héja legyen a kenyérnek.
Lezárjuk a jénait, a sütőzacskó alá is bepermetezünk vízzel
és 200 fokra előmelegített sütőben, megsütjük. Miután kivettük a sütőből,
rácsra tesszük, újra lepermetezzük vízzel, és konyharuhával letakarva hagyjuk
kihűlni.