2017. október 25., szerda
Mákos- szezámmagos császárzsemle
Recept ugyanaz mint a levélmintás zsemlénél: Levélmintás zsemle
Miután a tészta megkelt, kiteszem enyhén lisztezett munkalapra, tíz egyenlő részre vágom, és kis gombócokat formálok. Miután mind elkészültek, mintázom, jól belenyomom ( jelen esetben almaszeletelő-t és egy csatorna pléh-ből formált csigavonalat használtam). Mindenik gombócot lespriccelem vízzel, mákba vagy szezám magba mártom és arra a felére amit megmártottam, fektetem egymás mellé, letakarva kelni hagyom, legalább egy fél órát. Utána tepsire rakom, újra lespriccelem vízzel és 230 fokra melegített gőzös sütőbe teszem, 10 perc után a hőfokot 180-ra állítom és tetszés szerinti színűre sütöm. Nekem 20 perc.
2017. október 24., kedd
Levélmintás zsemle
Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dl langyos víz
1,5 dkg élesztő
1 mokkás kanál cukor
15 g só
2 közepes megfőzött, áttört krumpli (el is maradhat)
20 dkg elő tészta (a régebbi sütésnél félretett tészta)
Este 2 dl langyos vízben beáztatom az elő tésztát, (hiányában
gyors kovászt kell készíteni) hozzá teszek 20 dkg lisztet, összekeverem és
letakarva hagyom a konyhában.
Reggel a megmaradt lisztet tálba szitálom, közepébe kis
mélyedésbe belemorzsolom az élesztőt hozzáteszek egy mokkáskanál cukrot és
leöntöm 1 dl langyos vízzel. Amikor az élesztő felfutott, hozzáteszem az elő tésztát,
krumplit, és három dl langyos vízben feloldott sót.
Addig dagasztom, amíg a tészta szép sima, hólyagos, kéztől
és az edény falától elválik. Letakarva duplájára kelesztem.
Amikor a tészta
duplájára emelkedett munkalapra teszem és tíz egyenlő részre vágom, majd kis
gombócokká formázom.
Minden gombócnak felétől nyújtófával lenyomom és kinyújtom.
Széleit kerek formával kivágom, levélmintát utánozva, a kinyújtott részt étolajjal
megkenem és ráhajtom, a tésztára majd lisztel, vékonyan beszitálom.
Egymás
mellé tepsibe rakom, mikor mind elkészült, éles pengével erezetet vágok.
A levágott részeket is összegyúrom, gombóccá formázom és abból is egy zsemlét alakítok, így lesz 11 db, nekem 165 g-ak voltak.
Hagyom
fél órát kelni a tepsiben, majd 200 fokra előmelegített gőzös sütőbe teszem, pár perc sülés után leveszem a 180- fokra a hőfokot és még sütöm amíg eléri a kellő
színt, kb. 20 perc.
Zsírolvasztás házilag
Ehhez az adaghoz 6 kg házi zsírszalonnát használtam.
A szalonnáról a bőrt eltávolítom és nagyjából egyenlő
darabokra felkockázom. Minél kisebb darabokra vágom 2x2 cm, annál hamarabb
készül el.
Egy nagyobb jelen esetben 10 l, edénybe 2,5-3 dl vizet öntök
és rárakom a szalonna kockákat, így nem ragad le, és a gőzben megpuhulva jobban kiengedi a zsírt.
Közepes tűzön kezdem el sütni,
hogy minél előbb levet engedjen, folyamatosan, óvatosan kevergetem, hogy ne
égjen le, és ne is törjön össze, mert akkor sok morzsalék lesz, ami megkeseríti
a zsírt. Amikor már jól kiengedte a levét, alacsony hőmérsékleten sütöm tovább,
folyamatosan kevergetve.
Amikor a zsír átlátszó a töpörtyű szép aranybarna színű és a zsír felszínén marad, széttörve a belseje már nem fehéres befejezem az olvasztást.
A tepertőt krumplinyomóval finoman kipréselem, egy nagyobb
tálba rakom és még melegen sóval megszórom. Friss kenyérrel, hagymával
fogyasztjuk.
Felhasználhatjuk még tepertő krémnek vagy pogácsának.
Pogácsa recept itt: Tepertős pogácsa
A visszamaradt zsírt kicsit hagyom hűlni, majd zárható
edénybe kiszűröm, én ételes dobozokba mert könnyebben tudom a fagyasztóba tárolni.
2017. október 16., hétfő
Virslis kígyórétes
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
6 db virsli
1 nagyobb vagy 2 kisebb csemege uborka
1 evőkanál mustár
1 kisebb fej hagyma
1 fél kaliforniai paprika
10 dkg házi sajt
4 db szendvics sajt
Olaj, szezámmag
1 tojás a lekenéshez
A leveles tésztát kicsomagoljuk és áttesszük egy
sütőpapírra. Megmérjük, és három részre osztjuk, késsel vékonyan meghúzzuk, a
két szélét enyhén srégen bevagdossuk.
A hagymát és paprikát laskára vágjuk, kevés olajon
megdinszteljük, hűlni tesszük.
A házi sajtot, (lehet más is, én ezzel készítettem)
felszeleteljük, és középre rakjuk, rátesszük a virsliket, megkenjük mustárral,
tetejére rakjuk a hagymás paprikát.
Az uborkát felszeleteljük, és a hagymára rakjuk, majd
beborítjuk a szendvics sajttal.
A tészta bevágott részeit felváltva, egy szálat jobbról balra, majd balról jobbra téve befedjük a tölteléket.
A sütőpapír segítségével tepsire emeljük, megkenjük felvert
tojással, megszórjuk szezám maggal és 180 fokra előmelegített sütőben szép arany
barnára sütjük Melegen tálaljuk de ha kihűl is finom.
2017. október 15., vasárnap
Bagett házilag
Mostanában kedvet kaptam a bagett sütéshez, egyik nap az
utcán hazajövet egy csoport gyerek vadrucákat etettek a Maroson, olyan jól
csipegették, a finom friss ropogós bagettet, hogy én megkívántam, hazajövet
rögtön hozzá is fogtam. Elővettem 1 kg lisztet, gyorsan elő tésztát készítettem
hozzádagasztottam a többi lisztet, formáztam, sütöttem és este felé már mi is
csipegettük a finom friss bagettet. Azóta már többször sütöttem, formám sincsen,
de megoldottam, hol sütőpapírral választottam el, hogy ne ragadjanak össze, hol
sütőzacskóba tettem, így is úgyis jó lett, de most jöjjön a recept.
Elő tészta:
30 dkg liszt
2,5 dl langyos víz
1 mokkás kanál cukor
25 g friss élesztő
A lisztet tálba szitáltam, az élesztőt elkevertem a langyos
vízben feloldott cukorral, és a liszthez öntve, fakanállal nokedli sűrűségűre kevertem.
Letakarva hagytam, amíg jól felnő, legjobb este elkészíteni és reggelig hagyni,
de most sürgős volt.
Amikor az élesztő jól felnőtt hozzátettem 70 dkg lisztet,
3,5 dl langyos vízben feloldott 15 g sót és jól kidagasztottam.
Szobahőmérsékleten hagytam duplájára kelni. Amikor felkelt, kitettem
munkalapra, kivettem a tésztából 20 dkg-ot a további sütéshez elő tészta
helyett.
A megmaradt tésztát négy részre vágtam, ovális alakúra
nyomkodtam és bagett alakúra formáztam.
Ha sütőzacskóba tettem, kettőt egy zacskóba, hagytam
duplájára kelni, majd éles pengével bevágtam a tésztát, vizet spricceltem a
zacskóba és a zacskó szádát a tészta alá hajtottam.
Ha sütőpapírral bélelt tepsibe rakom, a sütőpapírt felhúzom a bagettek között hogy ne érjenek össze, hagyom kelni, mikor láthatólag megemelkedett a tészta éles pengével bevágom, a sütőt előmelegítem,
230 fokra egy tepsibe vizet teszek, hogy gőz képződjön és szép aranybarnára sütöm. A sütőből kivéve vízzel lespriccelem és konyharuhával letakarva hagyom kihűlni.
A következő sütésnél a félretett 20 dkg tésztát beáztatom 2
dl langyos vízbe, hozzáteszek, 20 dkg lisztet hagyom felnőni, amikor felkelt
hozzáteszek 80 dkg lisztet, 2 dl langyos vizet amiben feloldok 15 g sót és egy
dl vízben feloldott 10 g élesztőt.
2017. október 8., vasárnap
Csirke sütőzacskóban sütve, spirál pityókával
Hozzávalók:
1 csirke
1 fej hagyma
1 fej fokhagyma
Egy fél kaliforniai paprika
Só, bors, paprika
A csirkét megtisztítjuk, alaposan megmossuk. Só, bors,
paprika keverékével mindenhol bedörzsöljük, belül is. Fokhagyma gerezdekkel megtűzdeljük,
(mellébe, combjaiba beleszúrunk és belenyomunk egy-egy gerezd fokhagymát). A
többi fokhagymát a hagymával, paprikával a hasüregébe tesszük.
Sütőzacskóba helyezzük, nem teszünk zsiradékot, mert annyi
kiolvad, hogy jó zamatos lesz, szádát bekötjük, tepsibe helyezzük, hústűvel a
felső felét megszurkáljuk, hogy a képződött gőz tudjon eltávozni és 200 fokra
előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük. Nekem 1 óra alatt megsült, ezért
nem írok órát, mert függ a csirke nagyságától és persze a sütőtől is.
Spirál pityókával és rizzsel, savanyúsággal tálaltam.
Spirál pityóka (krumpli)
Szép egyenlő hosszúkás pityókákat, választunk. Megtisztítjuk,
megmossuk és hústűvel vagy hurkapálcikával hosszában átszúrjuk, majd spirál
alakúra körbevágjuk.
Forró olajban megsütjük, megszórjuk sóval, kihúzzuk a pálcikát és tálaljuk.
2017. október 6., péntek
Egyben sült csülök
Hozzávalók:
Egy közepes hátsó csülök
1 fej hagyma
6-8 gerezd fokhagyma
3 db babérlevél
1 teáskanál szemes bors
1 evőkanál só
Körethez:
1,5 kg pityóka, só, bors, paprika keveréke
A csülköt a hozzávalókkal egy nagyobb edénybe tesszük,
felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd a csülök méretétől függően 1,5-
2 óráig főzzük, amíg meg nem puhul.
Ha megpuhult kivesszük a főző léből és egy jénai tálba
helyezzük, megkenjük bőven fűszerrel összekevert olajjal, mellétesszük az
előzőleg héjában megfőtt, megtisztított majd jó nagy hasábokra vágott pityókát,
és 200 fokon szép pirosra, ropogósra sütjük.
Túrós galuska
Hozzávalók a galuskához:
0,5 kg liszt
3 tojás
Csipetnyi só
Víz
25 dkg tehéntúró (nem édes túró)
Egy tálban a sóval felverjük a tojásokat, hozzátesszük a
lisztet és annyi vízzel keverjük össze, hogy közepes sűrűségű sima tészta
legyen.
Forró sós vízbe szaggatjuk, ezt a fajta galuskát én mindig
kanállal szaggatom és minden galuska után belemártom a kanalat a forró vízbe,
így könnyedén lejön, a kanálról nem ragad hozzá.
Ha a tészta megfőtt feljön a víz tetejére, akkor leszűrjük, leöblítjük
és forró vajba vagy zsírba forgatjuk, rárakunk 25 dkg túrót (nem juhtúrót, azt
én nem kedvelem, hanem sajtból készült tehéntúrót) összemelegítjük, de csak addig,
amíg a túró olvadni kezd. Szórhatunk rá kis kockákra vágott kisütött szalonnát
és adhatunk hozzá tejfölét.
2017. október 4., szerda
Balerina pityóka
Válasszunk szép ovális pityókákat (krumplit), személyenként 2-3 db.
Alaposan megmossuk, héjától megtisztítjuk, majd éles késsel felülről lefelé bevagdossuk, úgy hogy az alján 2 cm nem vágunk el. A vágások közé vékonyra
szeletelt szalonna csíkokat helyezünk, megszórjuk só, bors, fűszerpaprika
keverékével.
Olvasztott vajjal meglocsoljuk és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük. Kivesszük a sütőből, megszórjuk bőven reszelt sajttal visszatesszük a sütőbe épp, csak amíg a sajt elolvad. Rögtön tálaljuk, ízlés szerint ki mivel kedveli, aki szereti meglocsolhatja fokhagymás mártással is.
Olvasztott vajjal meglocsoljuk és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra megsütjük. Kivesszük a sütőből, megszórjuk bőven reszelt sajttal visszatesszük a sütőbe épp, csak amíg a sajt elolvad. Rögtön tálaljuk, ízlés szerint ki mivel kedveli, aki szereti meglocsolhatja fokhagymás mártással is.
Ha köretként használjuk, szórjuk meg petrezselyemzölddel.
Ételízesítő paprikából
Hozzávalók:
Piros hegyes kapia paprika
Paradicsompaprika (gogos)
Só
Amennyi paprikát veszünk, hozzá fele mennyiségű
paradicsompaprikát.
1 kg paprikához ½ kg paradicsompaprika
A megmosott megtisztított paprikahúst húsdarálón ledaráljuk.
Megmérjük és minden kg-hoz 20 dkg sót teszünk. Kevergetjük, amíg a só felolvad,
akkor üvegekbe szedjük és lezárjuk.
Felhasználható pörköltek, paprikások, mindenféle húsos és
krumplis ételhez, levesekhez, sült húsok fűszerezéséhez. Az ételeknek szép
színt és finom ízt ad.
Az ételekhez úgy használjuk, hogy a hagymával együtt a
zsiradékon megpároljuk, de bele is főzhetjük.
A sózással kell vigyázni az ételek elkészítésénél, ha
húsokhoz használjuk, a sót teljesen mellőzzük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)