2017. szeptember 26., kedd

Gombás sertésszelet



Hozzávalók 4 személyre:

8 szelet csont nélküli karaj vagy sertéscomb
2 fej hagyma
250 g csiperkegomba, vagy konzerv
1 közepes paprika
1 paradicsom
1 dl tejföl
Liszt, só, bors, fűszerpaprika
Zsír vagy olaj.

A hússzeleteket megszórjuk bors és só keverékével majd lisztbe forgatjuk.
Forró zsírban mindkét oldalukon pár perc alatt kisütjük, kiszedjük a zsírból és félretesszük.
A visszamaradt zsírba tesszük az apróra vágott hagymát, kissé megdinszteljük, majd hozzátesszük az apró kockára megvágott paprikát, héjától megtisztított paradicsomot. Megszórjuk fűszerpaprikával, feltöltjük kevés vízzel, visszatesszük a hússzeleteket, lefedjük az edényt és lassú tűzön főzzük. Amikor a hús majdnem puha hozzátesszük az előzőleg enyhén sós vízben megfőzött gombát vagy konzervet.
Kóstolás után, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (mert már a hússzeletek be voltak sózva, borsozva)
Amikor megpuhult a hús a lisztet a tejföllel csomómentesre kikeverjük, és állandó keverés mellett behabarjuk, összeforraljuk és tálaljuk.


Krumplipürével tálaltam, de zöldséges rizs, petrezselymes galuska különféle tészta is illik hozzá.

Almakompót





Eltevésre, ép sérülésmentes almákat válasszunk. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk, és 8 cikkre vágjuk.
Egy edénybe vizet öntünk, amibe belecsavarunk egy citrom levét, amíg a többit megtisztítjuk, hogy ne barnuljanak meg.
Amikor megpucoltuk az egész almát, a citromos vízzel együtt főni tesszük, az alma édességétől függően cukrot adunk hozzá, fahéjat és szegfűszeget ízlés szerint.
Addig főzzük, amíg az alma majdnem puha, nem kell puhára főzni, mert még a forró lében kihűlésig sokat puhul.
Ha hosszabb ideig akarjuk tartani, forrón üvegekbe szedjük, késhegynyi tartósítót szórunk minden üvegre, lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


2017. szeptember 25., hétfő

Pityókaleves babérlevelesen, buggyantott tojással




Hozzávalók:

6- 8 db pityóka
1 fej hagyma
2 kisebb babérlevél
1 evőkanál zsír vagy olaj
1 halmozott evőkanál liszt
Só, paprika, bors, ecet, tejföl
Tojás

A pityókát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, bő vízben főni tesszük. A hagymát apró kockákra vágjuk, és a pityókához tesszük. Teszünk egy evőkanál házilag eltett ételízesítőt, ( Ételízesítő)  de el is maradhat.
Amikor már puha a pityóka, óvatosan beleengedünk személyenként egy- egy tojást, nem keverünk bele, hogy épen megfőjenek a tojások. Beletesszük a babérlevelet, ízlés szerint borsozzuk, sózzuk, ha ételízesítőt teszünk, kevesebb sót használjunk, mert az sóval van eltéve.
Közben elkészítjük a rántást. A zsíron, vagy olajon enyhén megpirítjuk a lisztet, megszórjuk piros fűszerpaprikával és felöntjük hideg vízzel (így nem lesz csomós a rántás), majd a leveshez adjuk, összeforraljuk és tálalhatjuk.
Tálaláskor ecetet és tejfölt kínálunk hozzá.

Pityóka - krumpli, burgonya.


Céklasaláta




Hozzávalók:

2 kg céklához: 1 dl 9 %- s ecet, 1 evőkanál köménymag, 8 evőkanál cukor, de lehet ízlés szerint, mert függ a céklától, és ki hogy szereti, só és torma ízlés szerint.

A céklafejeket kefével megmossuk, nem vágjuk le a gyökerét és a felső részből is keveset rajta hagyunk, így a cékla megőrzi szép színét. Fazékba rakjuk, annyi vizet öntünk, rá amennyi bőven ellepi és puhára főzzük.
Amikor megfőtt, hideg vízzel leöblítjük és meghámozzuk majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük, de lehet vékony szeletekre vagy hasábokra vágni, kinek hogy tetszik.

A tormát meghámozzuk és a reszelő kisebb lyukán lereszeljük majd a céklához adjuk.

A salátaléhez az ecetet 3 dl vízzel és ízlés szerinti cukorral, sóval felforraljuk, ráöntjük a céklára, belekeverjük a köménymagot és jól összeforgatjuk.
Kihűtve tálaljuk. Lezárt üvegekben hűvös helyen hetekig eláll, de ha hosszabb időre akarjuk tartósítani, mikor leforrázzuk, a céklát rögtön üvegekbe szedjük, lezárjuk az üvegeket és kidunsztoljuk. Hagyjuk a gőzölő edényben kihűlni.


2017. szeptember 13., szerda

Csirke szív és zúzapörkölt




Hozzávalók 4 személyre:

1 kg csirke szív és zúza vegyesen
3 nagy fej hagyma
1 közepes paprika
1 paradicsom
2-3 cikk fokhagyma
Zsír vagy olaj, só, bors, fűszerpaprika

A hagymát és a paprikát apróra vágjuk, a zsiradékon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a meghántott apró darabokra vágott paradicsomot, apróra vágott fokhagymát, megszórjuk fűszerpaprikával és hozzáadjuk a megtisztított darabokra vágott zúzát és a szívet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és addig főzzük, amíg a zúza megpuhul. Ha elfő, a leve pótoljuk, mindig egy keveset öntve alá, hogy jó szaftos legyen.

Kifőtt tésztával vagy bármilyen más körettel savanyúsággal tálaljuk.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...