2018. november 28., szerda

Húsgombóc leves tejfölesen



Hozzávalók:

1 nagyobb vagy két kisebb murok (sárgarépa)
1 kisebb zeller
1 petrezselyem gyökér (fehérrépa)
1 fej hagyma
1 piros paprika
Bors ízlés szerint (delikát termék a leves savanyításához) vagy citromlé
2 tojás sárga
200 g tejföl
Só, bors ízlés szerint
Petrezselyem zöld
Olaj



 Húsgombóchoz:


500 g darált hús
2 evőkanál rizs
1 tojás
2-3 gerezd fokhagyma
Só, bors ízlés szerint
Apróra vágott petrezselyem zöld

A húsgombóc hozzávalóit egy tálba rakjuk, fűszerezzük, és jól összegyúrjuk. Olajos kézzel dió nagyságú gombócokat formázunk.

A zöldségeket megtisztítjuk, megvágjuk apró kockákra, egy fazékban olajon enyhén megdinszteljük, felöntjük vízzel, és hagyjuk felfőni. Amikor felfőtt hozzáadjuk a húsgombócokat és lassú tűzön főzzük, körülbelül 40 percig, amíg minden megfő.
Savanyítjuk borssal vagy citromlével, ízlés szerint fűszerezzük.
A tojás sárgákat elkeverjük a tejföllel, kimerítünk a levesből és fokozatosan hozzákeverjük majd az alig fövő leveshez adjuk, rögtön levesszük a tűzről, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet és tálaljuk.



Csirkemell falatkák, fokhagymás bundában





Hozzávalók:

1 egész csirkemell
Só, bors, paprika

Bundához:

3 közepes tojás
2 evőkanál liszt
2-3 gerezd fokhagyma
Só, bors
Tej

Olaj a sütéshez

A megtisztított csirkemellet tetszés szerinti csíkokra vágjuk, megszórjuk, só, bors és paprika keverékével. Legalább egy órát hűtőbe tesszük.

A bundához a tojásokat sóval, borssal és a pépesített fokhagymával felverjük, hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük, annyi tejjel lazítjuk, hogy jó palacsinta tésztaszerű masszát kapjunk.
A csirkedarabkákat lisztbe forgatjuk majd a tojásos masszába és forró olajban szép barnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedjük és hagyjuk a felesleges olajat lecsepegni.
Én most pirított krumplival, sült paprikával tálaltam, de lehet bármilyen köret vagy csak egyszerűen fokhagymás mártogatóssal tálalni.


2018. november 27., kedd

Bolognai spagetti




Hozzávalók:

1-2 szál közepes murok (sárgarépa)
1 szál petrezselyem (fehérrépa)
1 szelet zeller
1 fej hagyma
30 dkg darált hús
fél liter paradicsomlé vagy 1 kis doboz sűrített paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
Étolaj vagy zsír
Só, őrölt bors
rozmaring, bazsalikom

40 dkg spagetti
reszelt sajt

A murkot, petrezselymet, zellert lereszeljük, vagy kis kockákra megvágjuk.

Az étolajat felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, kissé megdinszteljük, rátesszük a darált húst, amit fehéredésig kevergetve pirítunk, majd rátesszük a zöldségeket, azokat is megpirítjuk egy kicsit, sózzuk, borsozzuk, ráreszeljük a fokhagymát. Ízesíthetjük rozmaringgal, bazsalikommal, összeforgatjuk és feltöltjük a paradicsomlével. Lefödve lassú tűzön főzzük, közben néhányszor megkeverjük. Ha elfövi a levét kevés vízzel pótoljuk és készre főzzük.

A spagettit sós vízben kifőzzük, leöblítjük, a húsos mártással külön-külön tányérokba tálaljuk és reszelt sajttal megszórva kínáljuk.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...