2016. december 31., szombat
BOLDOG ÚJÉVET
2016. december 6., kedd
Krumplis elő tésztás fehér kenyér
Ennek a kenyérnek is ugyanazok a hozzávalók, annyi különbséggel, hogy nem este készítettem a gyorskovászt, hanem reggel és ahogy felnőtt a kovász rögtön tettem hozzá a többi hozzávalót, jól kidagasztottam és tovább úgy jártam el mint az előző kenyérnél.
2016. szeptember 25., vasárnap
Paszulyos, sült paprikás zakuszka
2016. szeptember 9., péntek
Ketchup házilag
Pepperoni paprika télire
A paprikákat alaposan megmossuk, szárát levágjuk, csak egy kis csonkot hagyunk
rajta, majd előkészített tiszta üvegekbe rakjuk, amibe már tettünk, szemes
borsot, mustármagot, kapormag, 1 babérlevelet, ha van koriander mag, ha nincsen
el is maradhat.
Mivel ez a paprika
csemege, nem csípős, ezért minden üvegbe tettem egy jó csípős paprikát, így
enyhén csípős lesz az egész üveggel.
Elkészítjük a levet:
3 l víz
1 l. 9 %- os ecet
6 evőkanál cukor
4 evőkanál só
Natrium-benzoat
A vizet a cukorral,
sóval tartósítószerrel felforraljuk, hozzáöntjük az ecetet és forrón a
paprikákra öntjük, nem zárjuk le az üvegeket, hogy tudjuk pótolni a levet, amit
a paprikák magukba szívtak. Mikor már nem kell több levet tölteni, lezárjuk az
üvegeket.
Száraz dunsztba, jól
betakarva hagyjuk kihűlni.
Vinettés (padlizsános) zakuszka
Tejbegríz (tejbedara)
2016. augusztus 22., hétfő
Zöldpaszuly (bab) télire
Zöldpaszuly (bab) télire zöldségesen
2016. július 11., hétfő
Tojáskrém
2016. június 12., vasárnap
Eper dzsem és szörp egyszerre készítve
2016. május 4., szerda
Csirkemell pörkölt, rizskörettel tálalva
2016. április 19., kedd
Csirke szárnyak, combok tárcsalapon sütve, krumpli rózsával tálalva
2016. március 12., szombat
Füstölt oldalas, hagymásan
2016. március 9., szerda
Rántott gombafejek, párolt rizzsel
2016. március 7., hétfő
Házilag készült, kovászos vekni
2016. március 4., péntek
Előtésztás kenyér, sütőben sütve
A felső kép a jénaiban sült, az alsó, sütőlemezen, sütőzacskóval letakarva
És a két kenyér, darabonként 78 dkg, a recept alapján, nagyon finom ropogós héjú, belül finom foszlós.
A sütés előtti napon, inkább este, elkészítjük a kovászt.
Kicsit átdolgozzuk, és cipókra formázzuk. Sütőpapírral bélelt jénai tálba helyezzük, (mivel nekem egy jénai fedeles tálam van, az egyik cipót sütőpapírra, majd sütőlemezre tettem és sütőzacskóval letakartam. Letakarva újabb 25-30 percig kelesztem, miután megkelt, éles pengével bevágjuk a tetejét és egy kevés vízzel, bepermetezzük, hogy gőz képződjön, jó ropogós héja legyen a kenyérnek.
2016. február 9., kedd
Bordás laska készítése
2016. február 7., vasárnap
2016. január 19., kedd
Fokhagymás sertéssült, leveles krumplival
Leveles krumpli (pityóka)
Készítettem reszelt sajttal, is, amikor a szeletelt krumplit fűszereztem, meglocsoltam az olvasztott vajjal, sajtot reszeltem rá és összeráztam, 200 fokra előmelegített sütőben megsütöttem. Nagyon finom lett.
2016. január 3., vasárnap
Kiterített grill csirke
Mivel ez a házilag nevelt csirke nagyobbacska volt, mint 1,5-2 kg, amekkorát szoktam grillezni, ezért döntöttem úgy, hogy szétnyitom. Nem volt rossz ötlet, mert a pácolás is könnyebben ment és a sütés is, mint ahogyan a képen is látni, mindenhol finom ropogósra sült.
Tehát a sütésre szánt csirkét, tisztítás és alapos mosás után, vágódeszkára tettem, mellhúsát a csontig hosszában felvágom, a húst szétnyitom és egy éles késsel vagy akár ollóval, kettévágom a csontot.
A szétvágott csirkét a belsejével lefelé a vágódeszkára rakom, és tenyérrel, erőteljes mozdulattal rányomok mindenhol, hogy minél jobban ki legyen lapítva.
Ezután só, bors, piros fűszerpaprikát és pépesített fokhagymát olajban, elkeverek és mindenhol, kívül belül jól bedörzsölöm a csirkét. Zsírral kikent tepsibe fektetem, és 200 fokra előmelegített sütőben, sütöm 40 percig, aztán 10 percenként saját levével/zsírjával locsolgatom, és addig sütöm amíg a bőre szép piros ropogós, a húsa finom puha lesz.
Bármilyen krumpli körettel, salátával tálalhatjuk, de friss házi kenyérrel, savanyúsággal is nagyon finom.