Abált szalonnához a tokaszalonnát tenyérnyi széles darabokra vágjuk.
Hideg vízbe főni tesszük. Hozzáteszünk egy jó evőkanál sót, egy evőkanál szemes
borsot, 5-6 babérlevelet, egy fej hagymát, 8-10 gerezd fokhagymát és gyors
tűzön felfőzzük. Miután felfőtt, mérsékeljük a lángot, épp csak szép csendesen
gyöngyözve főzzük, vagyis abáljuk, körülbelül 2-2,5 óra hosszát, amíg a villát
könnyedén beleszúrjuk.
Közben megtisztítjuk a fokhagymát és fokhagymatörőn átnyomjuk, kevés sóval
pépesítjük.
A megabálódott szalonnát a levében hűtjük langyosra, akkor a levét leszűrjük,
a szalonnát kiszedjük, rácsra rakjuk és langyosra hűtjük, majd bedörzsöljük a
pépesített fokhagymával és megszórjuk piros fűszerpaprikával.
Lehűtve tálaljuk, ha többet abáltunk egyszerre le is fagyaszthatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése