A 10 kg
eperhez, 5 kg
cukor, 2 dkg citromsó (citromsav) szalicil.
A kiválogatott, megtisztított epreket több lében alaposan
megmosom, levétől lecsurgatom majd műanyag edényben, a cukorral lerétegezem
hozzáadva a citromsót is. Másnapig hűvös helyen állni hagyom. Másnapra jó sok
levet ereszt, többször megkavarom, hogy a cukor elolvadjon majd a levét, letöltöm
nem az egészet, egy kevés maradjon rajta. Ebből szirupot készítek. Szűrőn átszűröm,
és amit kifog a szűrő, visszatöltöm az eperszemekhez, inox fazékban lassú tűzön
felmelegítem és többször megkeverve szép csendesen főzöm. Félórai főzés után,
mixerrel belekeverek, hogy pépes legyen de, nagyobb darabok is maradjanak benne.
Próbát veszek, és ha kész, forrón üvegekbe szedem, tetejére késhegynyi
szalicilt szórok, amit kibontáskor leveszek a tetejéről. Száraz dunsztba rakom,
és ott hagyom kihűlni.
A leszűrt levet felfőzöm, nem kell cukor hozzá, fél literes
üvegekbe töltöm, tetejére szalicilt teszek, és száraz dunsztban rakom. Nagyon
finom szörp lesz belőle.