2014. április 30., szerda

Majonéz készítése házilag



Hozzávalók:
1 főtt és egy nyers tojás sárgája
1 csapott evőkanál mustár
Csipetnyi só
2-2,5 dl étolaj
citromlé,ízlés szerint

 A kemény tojás sárgáját villával simára összetörjük, hozzáadjuk a nyers tojás sárgáját, mustárt és a sót, jól összekeverjük és állandóan keverve, cseppenként adagolni kezdjük az olajat. Amikor a majonéz már keményedni kezd, kissé nagyobb adagokban adhatjuk hozzá az olajat.

A jól sikerült majonéz vastag, selymes felületű. Ha keverés közben a majonéz kicsapódik, helyrehozhatjuk úgy, hogy az olaj adagolását azonnal megszüntetjük, a majonézhez hozzáadunk egy kiskanál citromlevet, és erőteljesen keverjük. Ha nem simul ki, 1-2 kiskanál forró vízzel próbálkozzunk. Ha az sem használ, a legegyszerűbb, ha tiszta edényben új adagot indítunk, és kiskanalanként hozzákeverjük az elhígult majonézt, aztán a maradék olajjal készre keverjük.

Ha a majonéz gyorsan kell, 2 nyers tojássárgájából is készíthetjük, de így nagyobb figyelmet igényel.

Biztosabb a siker, ha a tojás és az olaj hőfoka azonos.


2014. április 23., szerda

Töltött kenyér






Nagyon alkalmas a megmaradt Húsvéti eledelek felhasználására.

Hozzávalók:

60 dkg liszt
25 g élesztő
3 dl tej
1 egész tojás, 1 sárgája
1 kiskanál porcukor
2 evőkanál olaj
1 kiskanál só

Töltelékhez: Sonka, tűrt hús, főtt tojás

Lekenéshez: Egy felvert tojás

A hozzávalókból kelt tésztát készítünk, meleg helyen kétszeresére kelesztjük, majd deszkára tesszük, és jól átgyúrjuk. Két részre vágjuk, kinyújtjuk, zsírozott kerek formába tesszük, megkenjük felvert tojással, rárakjuk, jelen esetben sonkát, tűrt húst, főtt tojást,(nem mértem az adagokat, mennyi volt). Kinyújtjuk a másik tésztát, valamivel, kicsivel nagyobbra, mint az elsőt, hogy egészen beborítsa a húsokat, mielőtt rátesszük, azt a felét kenjük meg felvert tojással, amelyikkel beborítjuk, hogy ne váljon el a tölteléktől.
Az egészet lekenjük felvert tojással, és ízlés szerint díszítjük.


Sütés előtt




2014. április 21., hétfő

Húsvéti kalács,kókonya

                 
                                Sütés előtt




Hozzávalók:

1 kg liszt
4 dkg élesztő
10 dkg vaj
1 egész tojás, két sárgája
10 g só 
5 evőkanál cukor
5 dl tej

A lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis porcukrot szórunk, leöntjük egy vizespohár langyos tejjel, és kelni hagyjuk.

Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot a vaj kivételével és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű legyen. Hólyagosra kidolgozzuk, majd beledolgozzuk a langyos vajat. Letakarva kétszeresére kelesztjük, enyhén lisztezett deszkára borítjuk és tetszés szerint alakítjuk, fonjuk, madárkákat készíthetünk.
Zsírozott tepsibe vagy kókonya sütő formába rakjuk, lekenjük felvert tojással, hagyjuk kelni a tepsiben amíg láthatóan megemelkedik,majd 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára megsütjük.


 "A kókonya szó a népnyelvben a húsvéthoz kapcsolódva sokféle változatban és jelentésben máig él. Legtöbb helyen a húsvéti ételek összefoglaló neve, azonban Gyergyó vídékén a húsvéti  kalácsot értik alatta,amit a hajnali szentmisén az eledelekkel (bárány,sonka,tojás stb.)megszenteltetnek és kenyér helyett fogyasztják.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...