2018. január 28., vasárnap

Mátrai borzaska



Hozzávalók:

8 szelet sertéskaraj (lehet csirke vagy pulykamell)
4 evőkanál liszt
2 tojás
4 nagyobb krumpli
Fűszerek: só, bors, fűszerpaprika.
5-7 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
15 dkg reszelt sajt
Olaj a kisütéshez

A húst felszeleteljük, a szeleteket nem túl vékonyra kiklopfoljuk, megszórjuk, só, bors paprika keverékével. Fokhagymatörőn átnyomunk 3 gerezd fokhagymát, kicsit megsózzuk, fehéredésig keverjük, hozzáadunk kevés forró vizet, épp hogy ellepje és 3 evőkanál olajat. Ezzel a fokhagymás keverékkel bekenjük a hősszeleteket, egymásra rakjuk és állni hagyjuk.

A krumplit nagy lyukú reszelőn, lereszeljük.  Azért a nagy lyukún mert szebb, borzasabb lesz a szelet.
Megsózzuk és hagyjuk állni, amíg levet ereszt, amikor levet ereszt kissé kinyomkodjuk. megszórjuk borssal, hozzáadjuk a felvert tojásokat, és a lisztet. Összekeverjük, olyan kell, legyen az állaga, mint a tócsni vagy lapcsánka.
A hússzeleteket lisztbe forgatjuk, majd a krumplis masszába. Forró bő olajban, közepes tűznél aranysárgára sütjük.

Amíg sül a hús a tejfölben elkeverünk 4 nagyobb gerezd pépesített fokhagymát és ízlés szerint sózzuk.
A sajtot lereszeljük. A kisült hússzeletekre kanalazzunk a fokhagymás tejfölből, majd bőven szórjuk meg reszelt sajttal. Én megszórtam reszelt sajttal, a fokhagymás tejfölt kis tálkába mellé tettem, nem mindenki bírja, szereti a fokhagymát.
Krumplipürével tálaltam, de lehet más köret is. ízlés szerint.


Egy másik alkalomra készült, itt szalmakrumplival tálaltam, és rákentem a fokhagymás tejfölt.



Megjegyzés: Rámelegíthetjük a sajtot, akkor a hússzeleteket tepsibe rakjuk, megkenjük a fokhagymás tejföllel, rászórjuk a sajtot és sütőbe tesszük, felső sütéssel, épp csak amíg a sajt megolvad.

Rongyos töltött káposzta




Ezt az elkészítési módot, Jánosi Aliz a székely konyha szerkesztője az Erdélyi íz őrzők csoport vezetője mutatta be, egy karácsony előtti videóban a Gyergyószárhegyi Dévai szent Ferenc alapítvány gyermekotthonában, Korpos Ibolya nevelőnővel Akkor annyira megtetszett nekem, hogy karácsonyra már el is készítettem.

Azért nevezik rongyos káposztának, mert nem káposzta levélbe, hanem vékonyra felvágott káposztába csomagoljuk be a húst.

Leormózzuk a káposzta leveleket, egymásra rakjuk, összecsavarjuk, mint a vágott káposztának, az a lényeg, hogy minél nagyobb legyen a káposzta levél, annál szebben lehet becsomagolni a tölteléket.

 Kicsit munkás, türelem kell hozzá, amíg a vékony vágott káposztával becsomagoljuk a tölteléket de a végeredmény kárpótol, nagyon mutatós a tálra kirakva.

Tölteléke ugyanúgy készül mint az Erdélyi töltött káposzta, és tovább is úgy járunk el.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...