2014. december 25., csütörtök

Mustáros tarja szeletek,párolt rizzsel, szalmakrumplival



Személyenként 2 szelet tarja

A konyhakészre előállított tarja szeleteket kiterítem szorosan egymás mellé, megszórom sóval és nem túl vastagon a felületüket, bekenem mustárral. Aztán megszórom frissen őrölt borssal és fűszerpaprikával.
Egy jénai tálba rétegezem, bőven rakok közéjük fokhagyma gerezdeket és annyi olajat öntök rá, hogy ellepje a hússzeleteket. Hűtőszekrénybe teszem legalább két órát, de jó ha egy éjszakán át marad a pácban, majd tepsibe rakom, közé rakom a fokhagyma gerezdeket, ráöntöm a páclevet, lefedem alufóliával és forró 200 fokra előmelegített sütőben fél órán át sütöm, akkor leveszem a fóliát és visszateszem, hagyom a sütőben, amíg szépen megpirulnak a szeletek.
Szalma krumplival, párolt rizzsel és savanyúsággal tálaltam.

Párolt rizs hozzávalói:
1 rész rizs, 2 rész víz, kevés ételízesítő, bors, olaj.
4 személyre kb 30 dkg rizst számítunk.

A rizst megmossuk, leforrázzuk lobogó vízzel, hideg vízben átöblítjük, és jól leszűrjük.
Egy lábosban felhevítünk 2-3 kanál olajat, beletesszük a rizst, és kissé átsütjük, míg a rizs kifehéredik. Ekkor feltöltjük forró vízzel, hozzátesszük az ételízesítőt, ízlés szerint sózzuk, csipetnyi borsot is teszünk hozzá, és fedő alatt, egészen lassú tűzön pároljuk. Eleinte még néhányszor megkeverjük, de amikor puhulni kezd, többé már nem keverjük. Így a szemek szép épen megmaradnak. Amikor a rizs teljesen áttetszővé vált, a lángot eloltjuk, de az edényt még 10 percig a lángfogón hagyjuk, lefödve.
Az így készített rizs nem fő szét, nem lesz ragacsos, hanem pergős lesz.
Ha szépen akarjuk tálalni, a forró rizst, vízzel vagy olajjal kikent kis formákba rakjuk, aztán a tálra borítjuk. Minden kis kupac közepére petrezselyemlevélkét szúrunk, és paradicsompaprikából kis virágokat készítünk.


A párolt rizs paprikás, mártásos húsok, tokányok, párolt köretekkel vagy burgonyával párosítva rántott és sült húsokhoz alkalmas. 

Szalmakrumpli készítése

A megmosott krumplikat meghámozom, és tetszőleges szeletekre vágom. A szeleteket pedig ugyanolyan széles csíkokra vágom.
Egy nagyobb serpenyőben, olajt vagy házi készítésű zsírt kb. 180 fokra felforrósítok, és annyi krumplit teszek bele ami kényelmesen mozgatható, párszor megkeverve szép aranysárgára sütöm.
Szitába szedem ki, hogy a fölösleges olaj lecsepegjen, közvetlen tálalás előtt sózom, hogy megtartjük formájukat és a sótól ne essenek össze.





2014. december 14., vasárnap

Csülkös babfőzelék


 Hozzávalók:
Egy fél csülök
egy kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
pár szem bors, 1 babérlevél.

Mindezeket egy fazékban főni tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, és lefedve puhára főzzük.

Babfőzelékhez:
 0,5 kg szárazbab
1 nagy kanál zsír vagy olaj
2 kanál liszt
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 babérlevél
Só, bors, pirospaprika
1 evőkanál paradicsom paszta
Tejföl.

Az előző este beáztatott babot, puhára főzzük, leszűrjük.
A hagymát zsírban megdinszteljük, hozzáadjuk a pirospaprikát, lehet darált pirospaprika is, paradicsom pasztát majd  a babot, fűszerezzük, ráhintjük a lisztet, összekeverjük, és kevés hús lével (amiben a csülköt megfőztük) felengedjük. Néhány percig együtt pároljuk. 
A csülökről levesszük a húst, szépen felszeleteljük és tálaljuk.
Tejfölet kínálunk hozzá és friss kenyérrel a legfinomabb.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...