Hozzávalók:
0,5 l víz
2 kanál olaj
só
0,5 l liszt (nekem 300 g)
2 tojás
Elkészítés:
A vizet az olajjal és a sóval felforraljuk, beleengedjük a lisztet és jól
összekeverjük, a tésztának el kell válnia az edény falától. Levesszük,
langyosra hűtjük, és egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Áttesszük a
gyúródeszkára, néhány mozdulattal felgyúrjuk, majd 1 centi vastagra nyújtjuk és
kockákra vágjuk.
Az elkészített gombócokat lobogó forró sós vízbe rakjuk, egyszerre csak annyit,
amennyi az edény alján kényelmesen elfér. Gyors tűzön felforraljuk, és amint a
gombócok feljöttek a víz tetejére, azonnal le is szűrjük, vagy lyukas kanállal
kiszedjük. Csak annyit készítünk el így, amennyi az étkezésnél elfogy. Ha
megmarad a gombócokból, azt lefedett edényben tegyük hideg helyre. Amikor
fogyasztani akarjuk, néhány percre forró sós vízbe tesszük, nem forraljuk, csak
hagyjuk felmelegedni s azután kiszedve, fahéjjal ízesített morzsába forgatjuk.
Így olyan, mintha frissen készült volna.
Ez a tészta azzal az előnnyel jár, hogy gyengébb gyomrúaknak nem okoz
gyomorégést, mint a burgonyás gombóctészta. Nem keményedik meg, amikor kihűl.
Készítése egyszerűbb, gyorsabb, mint a burgonyás tésztáé.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése