Hozzávalók:
Sertés fejrésze,
pofa szalonna nélkül, orra, körmök, fül, farok, bőrdarabok jó bőven,1 fej
hagyma, 1-2 fej fokhagyma, 2 sárgarépa, szemes bors, só, pirospaprika.
A kocsonyának való darabokat, késsel jól megkaparjuk, nyílt láng felett át is perzselhetjük. Forró majd hideg vízben többször átmossuk.
A kocsonyának való darabokat, késsel jól megkaparjuk, nyílt láng felett át is perzselhetjük. Forró majd hideg vízben többször átmossuk.
Belerakjuk
egy nagyobb fazékba, hozzátesszük a sárgarépát, hagymát, szemes borsot, rátöltünk annyi hideg vizet, amennyi ellepi, enyhén
megsózzuk és főni tesszük. A főzés kezdetétől vigyázni kell, hogy ne
forrjon lobogva, hanem csak lassan gyöngyözve, különbem nem lesz szép
tiszta. Főzés közben a tetejéről minden képződő habot leszedünk. Addig kell
főzni amíg a hús leválik a csontokról. Amikor a hús megfőtt 2-3 kanál léből egy kistányérban hidegre teszünk, kocsonyapróbát veszünk. Ha
megköt, a kocsonya kész van.
A kicsontozott húsdarabokat és bőröket
egyformán szétosztjuk a tányérokba. A levet 10 perc ülepítés után
zsírtalanítjuk, belekeverjük az összezúzott fokhagymát, ismét ülepítjük 10
percig, aztán átszűrjük a tányérokba. A tányérokat hideg helyre
visszük, ahol néhány óra alatt a kocsonya megdermed.
A jól sikerült kocsonya keményen rezgős és átlátszóan tiszta. A kész kocsonyára pirospaprikát hintünk. Ecettel, citrommal tálaljuk.
Keményre főtt tojással és a kocsonyában megfőzött sárgarépával díszítem.
A jól sikerült kocsonya keményen rezgős és átlátszóan tiszta. A kész kocsonyára pirospaprikát hintünk. Ecettel, citrommal tálaljuk.
Keményre főtt tojással és a kocsonyában megfőzött sárgarépával díszítem.
NAGYON FINOM
VálaszTörlésBizony, nagyon szeretjük mi is:)
TörlésNagyon szimpatikus, tetszik a recept, ma így főzöm.
VálaszTörlés