2022. október 14., péntek

Betyárleves

 


Hozzávalók:

1 evőkanál zsír

10 dkg füstölt szalonna

1 fej hagyma

40 dkg lapocka vagy comb

1 db paprika

1 paradicsom

2 közepes sárgarépa

1 petrezselyem gyökér

20 dkg csiperkegomba

1 evőkanál liszt

200 ml tejföl

2-3 gerezd fokhagyma

Só, darált bors, pirospaprika

Petrezselyemzöld, csipet tárkony


Csipetkéhez:

1 tojás

10 dkg liszt

Csipet só


Elkészítés:

A szalonnát zsírjára pirítjuk, rátesszük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a kockára vágott húst és fehéredésig pirítjuk.

Megszórjuk pirospaprikával, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tetszés szerinti darabokra vágott sárgarépát, petrezselymet és felöntjük forró vízzel, hogy jól ellepje.

Félpuhára főzzük, ekkor beletesszük a kockára vágott héjától lehúzott paradicsomot, paprikát, és a gombát.

Elkészítjük a csipetkét:

A tojást csipet sóval felverjük, hozzáadjuk a lisztet, jól összegyúrjuk és terítőre kicsipkedjük. Amikor mind elkészült a leveshez adjuk. Beletesszük az apróra megvágott fokhagymát, tárkonyt.

Kóstolunk, ha szükség még utána ízesítünk, végül behabarjuk a levest.

A habaráshoz a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, a levesből merítünk hozzá, hő kiegyenlítést végzünk, hozzáöntjük, a leveshez alaposan elkeverjük és felforraljuk.

Petrezselyem zölddel megszórva, erős paprikával tálaljuk.



2022. október 7., péntek

Sült bárányborda

 


Hozzávalók:


Személyenként 2-3 bárányborda

3-4 gerezd fokhagyma

Só, bors

Olaj

Egy kiskanál mustár

Aki szereti tehet rozmaringot


Elkészítés:

Megtisztítjuk a báránybordát.

A fokhagymát megtörjük, kevés sóval pépesítjük, hozzáteszünk egy kiskanál mustárt, és a bordákat jól bedörzsöljük, majd megszórjuk sóval és őrölt borssal. Egy tálba tesszük, meglocsoljuk olajjal, egyengessük úgy, hogy minden oldalát befedje a fűszerkeverék.

Sütés előtt mindenképpen hagyjuk 1-2 órát állni.

Ha szeretnénk zamatosabb húst kapni, helyezzük egy éjszakára hűtőbe.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy jénai tálba tegyünk egy kis zsírt, helyezzük a bordákat szépen egymás mellé, fedjük le, majd süssük 50 percig, vegyük le a tetőt, csökkentsük a hőfokot 180 fokra, locsoljuk meg a saját levével, majd fedő nélkül süssük tovább, amíg a teteje szép barna lesz.

Köretként készíthetünk sült krumplit, krumplipürét, tetszés szerinti savanyúsággal tálaljuk.

 


2022. október 2., vasárnap

Gomba leves

 


Hozzávalók:

40 dkg csiperkegomba

2 közepes sárgarépa

1 petrezselyem gyökér

1 fej hagyma

Csipet tárkony

2 gerezd fokhagyma

Tejföl, só, bors

Olaj

Galuskához: 1 tojás, csipet só, a tojás nagyságától függően liszt, körülbelül 3 evőkanál

Elkészítés:

Egy lábasban kevés olajat felmelegítünk, rátesszük az apró kockákra megvágott hagymát, amint a hagyma megfonnyadt, hozzátesszük a kockára megvágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret. Rövid ideig együtt dinszteljük, majd hozzáteszünk egy kiskanál sóban eltett paprikát, ha nincs, kevés fűszerpaprikát, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kb. 1,5 liter vízzel.

A gombát szeletekre vágjuk, hozzátesszük a leveshez, hagyjuk főni, amíg a zöldségek félpuhára főnek.

Elkészítjük a galuskát. 1 tojást felütünk, kevés sóval megszórjuk, hozzáteszünk, három evőkanál lisztet jól eldolgozzuk és beleszaggatjuk a fövő levesbe.

2 gerezd fokhagymát, csipet tárkonyt apróra vágunk, és a leveshez tesszük.

Amikor minden megfőtt, lehúzzuk a tűzről a levest, két evőkanálnyi tejfölt elkeverünk egy evőkanál liszttel, felöntjük egy kis forró levessel, majd visszaöntjük, visszatesszük, a levest a tűzre kicsit összemelegítjük, kóstolunk, ha szükség ízesítjük, megszórjuk petrezselyemzölddel és tálaljuk.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...