2015. augusztus 26., szerda

Őszibarackdzsem




A megmosott gyümölcsöket pillanatra forró vízbe mártjuk, és a héját lehúzzuk, magját kiszedjük. De lehet magjától megtisztítva héjastól ledarálni, ha így, ha úgy készítjük elő a gyümölcsöket, főni tesszük és cukor nélkül sűrűsödésig, főzzük.
Amikor jó sűrű, kilónként hozzáteszünk 35-40 dkg cukrot és még tíz percig, főzzük. Ne főzzük sokáig a cukorral, mert minél több ideig fő, annál sötétebb színe lesz a dzsemnek. Végül kilónként egy késhegynyi szalicilt keverünk bele, üvegekbe rakjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Ha nem szeretnénk a szalicilt belekeverni, miután üvegekbe szedtük a dzsemet, késhegynyit szórunk a tetejére, és le tudjuk venni használat előtt.


Zöldborsó leves


Hozzávalók:
1 kg friss zöldborsó
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 fej hagyma
1 evőkanál liszt
Só, bors, pirospaprika, petrezselyem zöld
Olaj, egy evőkanál télire eltett  Ételízesítő

Galuskához:
5 dkg vaj
1 tojás
Csipet só
Liszt

A sárgarépát, petrezselyemgyökeret apró kockákra vagy kerek formára megvágjuk és nem túl forró olajon, megdinszteljük. Hozzátesszük a hagymát végül a zöldborsót, összeforgatjuk, felöntjük meleg vízzel, és addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Elkészítjük a vajgaluskát: a puha vajat eldolgozzuk a tojással, csipet sóval és annyi lisztet keverünk hozzá, hogy jó krémszerű masszát kapjunk, majd kiskanállal vagy nokedli szaggatóval belerakjuk a levesbe. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk még tíz percet főni, egy kanál lisztből rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük hideg vízzel majd a leveshez, adjuk.1 tojást felverünk és belecsurgatjuk a fövő levesbe, megszórjuk apróra vágott petrezselyem zöldell és tálaljuk.


2015. augusztus 13., csütörtök

Málnadzsem


A megtisztított, átválogatott málnát kilónként 70 dkg cukorral egy lábasban lerétegezzük, hogy a szép színe megmaradjon, 5 kg málnához 1 dkg citromsót teszünk, másnapig hűvös helyre tesszük. Másnap lassú tűzön felmelegítjük, majd erős tűzön 20-30 percig főzzük.Amikor a dzsem kész, forrón üvegekbe rakjuk, kis szalicilt hintünk a tetejére és lekötjük. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


Málnát tehetünk el főzés nélkül nyersen is. 2 kg málnát összekeverünk 1 kg cukorral, 0,5 dkg szalicillel.
Az edényt letakarva,hűvös helyen tartjuk,többször megkeverjük, amíg a cukor elolvad.Aztán üvegekbe rakjuk és lekötjük.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...