2020. október 23., péntek

Lecsó, párolt rizzsel, sült kolbásszal

 

Hozzávalók:

500 g vastag húsú paprika (minél színesebb annál mutatósabb lesz a lecsó)

250 g érett paradicsom

2 nagyobb fej hagyma

Zsiradék, lehet olaj vagy zsír

Só, pirospaprika


A jó lecsóhoz a paprika súlyaránya mindig kétszer annyi kell legyen mint a paradicsomé.

A hagymának is annyinak kell lennie mint a paradicsomnak.

Elkészítés:

A paradicsomot forró vízbe tesszük pár percre majd lehúzzuk a héját, vékony gerezdekre vágjuk.

A paprikát mosás után kicsumázzuk, magját és ereit eltávolítjuk, vékony szeletekre vágjuk.

A hagymát meghámozzuk és tetszés szerint felvágjuk, lehet kis kockákra, negyed vagy fél karikákra.


A zsírt vagy olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, megszórjuk pirospaprikával, rátesszük a paradicsomot,ízlés szerint sózzuk. Néhány percig fedő nélkül forraljuk, majd beletesszük a paprikát, összeforgatjuk és lefödve mérsékelt tűzön puhára főzzük. Ha nem enged elég levet kis vizet öntünk alá. Ha szükség még utánasózzuk.

Én most párolt rizzsel, sült kolbásszal tálaltam, de lehet egyszerűen friss házi kenyérrel tálalni.

Készíthetjük füstölt szalonnaalapra, tehetünk bele pár karika füstölt kolbászt, virslit, tojást vagy szórhatunk bele rizst, kiváló egytálétel válik belőle.



2020. október 4., vasárnap

Parasztcsorba

 





Hozzávalók:


500 g sertéscomb

2-3 murok (sárgarépa)

1 nagyobb petrezselyem gyökér

1 kisebb zeller

1 nagyobb hagyma

3-4 cikk fokhagyma

1 kápia paprika

1 nagyobb paradicsom

2 nagyobb pityóka (krumpli)

4-5 evőkanál főzőolaj

Ízlés szerint: só, őrölt bors,

Zöldpetrezselyem

Savanyításhoz: bors (delikát termék) vagy citromlé


Elkészítés:

A húst kisebb kockákra vágjuk, és vízben főni tesszük, időnként a képződő habot leszedjük.

Amíg a hús fő, előkészítjük a zöldségeket.

Az olajat öntsük egy lábasba, melegítsük fel, először beletesszük a finomra megvágott hagymát, majd a többi zöldségeket a pityókán kívül, enyhén megdinszteljük, közben kevergetve, hogy ne égjen le.

Amikor a hús majdnem megfőtt, hozzátesszük a megpárolt zöldségeket, és 15- 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a pityókát, és készre főzzük.  A végén beletesszük a zúzott fokhagymát, fűszerezzük, ízlés szerint savanyítjuk. Meghintjük finomra vágott zöldpetrezselyemmel. Csípős paprikával, tejföllel tálaljuk.

 


2020. augusztus 20., csütörtök

Új kenyér ünnepére 2020

Augusztus 20

Juhászné Bérces Anikó

 

Új búzából új kenyér,

Friss illata száll felénk

Köszönjük szép szavakkal,

Nemzeti szín szalaggal.

Testet tápláló manna,

Üdv neked és hozsanna!

Áldott legyen a kenyér

István király ünnepén!

Megköszönjük Istenünk

Mindennapi kenyerünk…


 

2020. augusztus 6., csütörtök

Csirkemell golyók- sajtos töltelékkel


Hozzávalók:

2 db csirkemell

Só, bors, paprika

2-3 gerezd fokhagyma

Töltelékhez:

20 dkg sajt

5 dkg vaj

1 tojássárgája

1 csokor petrezselyem zöld

Só, bors

A panírhoz:

Liszt, tojás, zsemlemorzsa

A sütéshez: Olaj vagy zsír vagy fele-fele

A húst és a fokhagymát ledaráljuk, sózzuk, borsozzuk és összegyúrjuk.

A töltelékhez a sajtot lereszeljük, összegyúrjuk a vajjal, tojássárgával az apróra vágott petrezselyemzölddel és sózzuk borsozzuk. Kis darabokat szaggatunk ki és gombóccá formázzuk.

A húsból is annyi gombócot készítünk amennyi sajtgolyónk van. A húsgolyót tenyerünkön, olajos kézzel ellapítjuk, és a közepébe helyezzük a sajtos tölteléket. 


 Majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk és forró zsiradékban kisütjük.

Pityóka pürével, káposztasalátával tálaltam, de más köret is illik hozzá. Akár hideg tálra is megfelel.


Diós - szilvás gombóc

 

Hozzávalók:

1 kg pityóka (krumpli)

300 g liszt

4 tojás

4-5 evőkanál búzadara

50 g darált dióbél

50 g egész dióbél

100 g cukor

1 kg közepes méretű szilva

6-7 evőkanál zsemlemorzsa (70 g)

3 evőkanál barna cukor

Fahéj

A zsemlemorzsát a darált dióbéllel kevés vajon rózsaszínűre pirítjuk, hozzáadjuk a barnacukrot, kevés fahajat.

A héjában megfőtt pityókát még forrón áttörjük, hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt a többi hozzávalóval összedolgozzuk, lisztezett deszkán 5 cm átmérőjű rúddá alakítjuk és 2-3 cm vastag csíkokat vágunk, tenyerünkön ellapítjuk, közepébe tesszük a szilvát, a mag helyére teszünk egy mokkáskanál fahéjas cukrot és egy negyed dióbelet majd gombóccá formáljuk. A gombócokat lobogó forró vízbe rakjuk, mikor feljönnek a tetejére még 2-3 percig főzzük, szűrőkanállal kiszedjük és a diós morzsába forgatjuk.

Sajtos-tejfölös csirkemell

Hozzávalók:

2 egész csirkemell

2 dl tejföl

Só, bors, paprika

2 nagy gerezd fokhagyma

20 dkg reszelt sajt

A megmosott és szárazra törölt húst enyhén kiklopfoljuk, megszórjuk sóval, borssal.

Egy palacsintasütőben kevés étolajat felhevítünk, és a hússzeletek mindkét oldalát fehéredésig sütjük. Jénai tálba vagy tepsibe beleöntjük az olajat, amiben a húst megsütöttük, belerakjuk, a hússzeleteket. A megtisztított fokhagymát, fokhagymatörőn  átnyomjuk, majd a tejföllel elkeverjük. Megkenjük a hússzeleteket, megszórjuk pirospaprikával majd rárakjuk a reszelt sajtot.

200 fokra előmelegített sütőben, sütőfóliával letakarva 20 percig sütjük, majd a fóliát levéve addig sütjük amíg szép piros lesz a teteje.

Párolt rizzsel, spirál pityókával tálaljuk de bármilyen köret illik hozzá.

 


2020. május 7., csütörtök

Tejes - vajas kifli




Hozzávalók 16 db kiflihez

80 dkg liszt
20 g cukor
25 g élesztő
200 g víz
240 g tej
80 g vaj
8 g só

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük egy pohár cukrozott langyos tejjel és letakarva hagyjuk felfutni.
Ha felfutott az élesztő a vaj kivételével hozzátesszük a többi hozzávalókat és jól kidagasztjuk. Mikor szépen összeállt a tésztánk, a kezünktől és az edény falától is elválik, hozzádolgozzuk a vajat és azzal is jól kidagasztjuk. Szoba hőmérsékleten duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta, két részre vesszük, finoman felgyúrjuk és gombóccá formázzuk.




 Kerek lappá nyújtjuk, majd 8 cikkre vágjuk. 



A cikkeket egyenként vékonyra kinyújtjuk, hogy háromszög alakú maradjon, majd feltekerjük.



Szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk.



 Hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnőnek, lekenjük tejjel, majd légkeveréssel 180 fokon, 15-20 perc, alsó-felső sütéssel 200 fokon 20- 25 perc alatt megsütjük.






2020. május 6., szerda

Tárkonyos raguleves, húsgombóccal





Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma
1 csirkemell filé
3 közepes sárgarépa
2 közepes petrezselyem
1 szelet zeller
3 gerezd fokhagyma
Maroknyi zöldborsó
1 pirospaprika
1 evőkanál liszt
1 tojássárgája
2 dl tejfel vagy főzőtejszín
Fél citrom
1 csipet tárkony
Főzőolaj, só, bors, petrezselyemzöld

Húsgombóchoz:
30 dkg disznóhús, de lehet csirke is
1 tojás
3-4 gerezd fokhagyma
Só, bors, petrezselyem zöldje

A ledarált húst fűszerezzük, hozzáteszünk 1 tojást, fokhagymát, összedolgozzuk majd apró gombócokat formázunk.




Egy nagyobb lábasban olajat forrósítunk, rátesszük az apróra vágott hagymát és megdinszteljük. Hozzáadjuk a kockára vágott húst



és fehéredésig pirítjuk.
Hozzátesszük a kockára vágott zöldségeket 



és kevés ideig együtt dinszteljük, fűszerezzük, majd felöntjük 2-3 l vízzel és félpuhára főzzük. Ekkor adjuk hozzá a gombócokat és puhára főzzük.


A tojássárgáját elkeverjük, a lisztel tejfellel és besűrítjük a levest. Citromlével savanyítjuk.


Tárkonyos pityókaleves





Hozzávalók:

8 db pityóka
1 nagyobb fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 evőkanál liszt
1 csipet tárkony
2 szelet szalonna
Tej, tejfel
Só, bors, fűszerpaprika

A megtisztított, kockára vágott pityókát hideg vízben kevés sóval főni tesszük.
Süssünk ki 2 szelet apróra vágott szalonnát, szedjük ki a töpörtyűt, majd az apróra vágott hagymát tegyük a forró zsírba, pirítjuk üvegesre, ha van sóban eltett darált pirospaprika, hozzáteszünk egy kanállal, együtt dinszteljük, ha nincsen, fűszerpaprikát szórunk rá, felöntjük kevés vízzel és a leveshez adjuk. Amikor megfőtt a pityóka, beletesszük a finomra vágott fokhagymát, tárkonyt. Ízesítjük őrölt borssal, ha kell még sót adunk hozzá. A lisztet tejjel vagy tejfellel elkeverjük és besűrítjük a levest. Egy tojást felverünk, és rácsurgatjuk, a fövő levesre majd rátesszük a töpörtyűt. Levesszük a tűzről, tálaláskor ecettel savanyítjuk.

Aki nem használ szalonnát, olajon is dinsztelheti a hagymát.
Ha van füstölt hús főző levünk, abban is főzhetjük, ízletesebb lesz a levesünk.

Pityóka - krumpli

2020. március 24., kedd

Lekváros derelye vagy barátfüle




Hozzávalók a metélttésztához:

3 tojás
30 dkg liszt
Só, szilvalekvár
15 dkg zsemlemorzsa
2 evőkanál vaj vagy zsiradék
Őrölt fahéj, cukor

A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, közepébe krátert készítünk. A tojásokat kevés sóval felverjük, majd a kráterbe öntjük. Kanál segítségével összedolgozzuk. Ha kisebbek a tojások és nem veszik fel a lisztet, tegyünk hozzá kevés vizet. A tésztát jól kigyúrjuk, keménynek, de jól gyúrhatónak kell lennie. Amikor jól kigyúrtuk, letakarva negyedóráig pihentetjük. Régebb a tésztát két részre vettem, felgyúrtam és laskanyújtóval két levélre nyújtottam, egyik levélre lekvárcsomókat raktam a másik levéllel befedtem, és a lekvárcsomók között kézzel lenyomkodtam aztán derelyevágóval négyszögekre vágtam.
Most könnyebb laskanyújtóval csíkokra nyújtottam, az egyik oldalára körülbelül három cm-es távolságra lekvárcsomókat raktam és a másik felével beborítottam és a lekvárcsomók között jól lenyomkodtam, majd derelye vágóval négyszögekre vágtam.



Sós vízben kifőzzük.
Zsemlemorzsát szép rózsaszínűre megpirítjuk a vajon, hozzáteszünk cukrot és fahéjat ízlés szerint, összekeverjük és beleforgatjuk a kifőtt derelyéket.




Erdei leves




Hozzávalók:

5 közepes pityóka
5 evőkanál házilag készített rombusz laska
1 evőkanál zsír
1 közepes fej hagyma
1 mokkás kanál pirospaprika
1 evőkanál sóban eltett ételízesítő
Só, őrölt bors, petrezselyem zöld

A zsíron a hagymát üvegesre dinsztelem, rászórom a pirospaprikát és felengedem vízzel.
Belerakom a megtisztított, felkockázott pityókát, ételízesítőt és fűszerezem. Amikor a pityóka félig megfőtt hozzáteszem a laskát és készre főzöm.
Mikor készre főtt, megszórom darabosra vágott petrezselyem zölddel.

Ez a leves azért kapta az Erdei elnevezést, mert a régi időkben Édesapám erdőkitermeléssel dolgozott, nem járt haza csak egy héten egyszer. Ott főztek, de Édesanyám úgy csomagolta fel, hogy csak a pityókát kellett megtisztítani. Zsírban megdinsztelte a hagymát, lepaprikázta és kihűlve befőttesüvegbe rakta, a laskát papírtasakba tette, ott csak kellett összerakják és megfőzzék.

Én is főzöm, kicsit felöltöztetem, zöldségekkel (murok, petrezselyem, paprika) Tálaláskor túrót tesznek bele és nagyon finom.



2020. március 20., péntek

Túrós damika leves


Hozzávalók:

1 kg pityóka
1 közepes fej hagyma
1 kanál zsír
Túró
Só, őrölt bors, fűszerpaprika

A pityókához: vaj, tejföl, tej


A megmosott, megtisztított krumplit hasábokra vágjuk, felöntjük vízzel, amíg ellepi, sót teszünk hozzá és lefödve puhára főzzük.

A megtisztított hagymát nagyon apró kockákra megvágjuk, a zsíron üvegesre dinszteljük, hozzátesszük a paprikát (én sóban eltett darált paprikát használok) felöntjük kevés vízzel és hagyjuk főni. Amikor a krumpli megfőtt a levét hozzászűrjük a hagymához, ha több levet akarunk, még vizet öntünk hozzá. Tehetünk bele ételízesítőt vagy leveskockát, de el is hagyhatjuk. Bőven megszórjuk őrölt borssal, ha szükség sózzuk és összefőzzük.

A pityókát vajjal és tejföllel és forró tejjel jó habosra kikeverjük. Ha van házilag sütött kenyér, vagy pityókás kenyér (fehér kenyér nem jó, mert elázik) kisebb kockákra megvágjuk.

Tálaláskor egy evőkanál  pityókát teszünk a tányérba, körberakjuk a kenyérkockákkal, a darabkákra megvágott túróval, és felöntjük a forró hagymás lével.

Ezt a levest olyankor is készíthetjük, amikor nincsen kedvünk levest főzni, de valamilyen húsos második van, amihez pityóka pürét főzünk, egyben megvan a leves is.

Pityóka- krumpli, burgonya

Megjegyzés: Ha sült hús mellé csináljuk a pityóka pürét, nem fontos hagymás zsírt készíteni, kicsivel több zsírt teszünk a hús alá, jó sok fokhagymát, annak a zsírjából merítünk a pityóka lére, az is megteszi. Vagy ha paprikást készítünk, mielőtt az eresztéket rátesszük, lemerítünk egy kevés zsírt a tetejéről. Ugyanúgy, ha hagymás szeletet készítünk.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...