Befőzésre olyan zöldpaszulyt válasszunk, amely szálka és
pecsétmentes, annyira zsenge hogy könnyen lehet tördelni.
A megtisztított feltördelt és megmosott paszulyt, lobogó
forró vízzel leforrázzuk, azonnal leszűrjük, és külön főzővízbe tesszük,
amelyet a forrázó vízzel egyidőben forraltunk fel. Ez a művelet megakadályozza
a paszulyt abban, hogy megedződjön.
Lassú tűzön nem egészen puhára főzzük, szűrőkanállal
üvegekbe szedjük, úgyhogy az üveg szájáig egy ujjnyi üres tér maradjon. A főzővizet felforraljuk, ízlés szerint sózzuk, 1-2 kanál
cukrot is tehetünk hozzá de el is maradhat, az üvegeket a forró lével feltöltjük.
Minden üveg tetejére késhegynyi tartósítószert szórunk és az
üvegeket lezárva, a forrástól számítva 10 percig gőzöljük. A lángot lezárjuk, a gőzölő lábast letakarjuk és abban hagyjuk kihűlni.