2015. január 27., kedd

Pataki tálban,sütőben sült kenyér



Ha nincsen kovászunk, leghamarabb azt készítjük el, gyors kovászt szoktam készíteni, amikor már nagyon régi a kovászom, ami hamar van és már 2 óra múlva, lehet használni.

Gyorskovász készítése:
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
1 kávéskanál méz, vagy cukor
2-2,5 dl víz

A lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt elkeverjük a langyos vízben feloldott mézzel vagy cukorral, és a liszthez öntve, fakanállal nokedli sűrűségűre keverjük. Letakarva, meleg helyen hagyjuk megkelni. Miután jól feljött, már lehet is használni.

A következő kovász, a megkelt tésztából felhasználás előtt miután átgyúrtam, kiveszek 30 dkg-ot, befőttes üvegben hűtőbe tárolom a következő sütésig.

A kenyértészta hozzávalói:

1 kg liszt
1 dkg só
1 dkg élesztő
5-6 dl langyos víz
Kovász
1 evőkanál ecet

Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk. A kovászt langyos vízzel feloldjuk, amihez hozzámorzsoljuk a friss élesztőt és a többi hozzávalóval sima tésztává, dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük. Miután megkelt, finoman átgyúrjuk, és még egyszer megkelesztjük. Miután végleg átgyúrtuk, kiveszünk a tésztából 30 dkg-ot, ez lesz a kovász a következő sütésnél. Az előzőleg beáztatott pataki tálat kibéleljük sütőpapírral, és a megformázott tésztát szépen beillesztjük, lehet díszíteni ízlés szerint, pengével mintázni. Hagyjuk a tálban is majdnem duplájára kelni, aztán langyos vízzel lespricceljük, rátesszük a tál födelét, azt is sütőpapírral kibélelve és 230 fokon sütjük 40 percet, levesszük a tál födelét és további 20 perc alatt szép arany barnára, sütjük.

Miután kivettük a sütőből, újra lespricceljük hideg vízzel, és letakarva hagyjuk kihűlni.


Ugyanaz a kenyértészta,csak kerek formában sütve.


2015. január 23., péntek

Párolt savanyú káposzta,füstölt oldalassal és burgonya krokettel tálalva


Hozzávalók 6 személyre:

Füstölt oldalas, személyenként 2-3 db
5 nagy fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál télire eltett ételízesítő Ételízesítő
Bors, paprika, ha szükség só, mert az oldalas sós.
1 evőkanál zsír.

Az oldalast kisebb darabokra szeletelem 1-2 csontonként. Forró vízzel leöntöttem, több léből jól átmostam.
Egy edénybe felolvasztottam a zsírt, beleraktam az oldalas darabkákat. Hozzáraktam a vékony laskára megvágott hagymát, kevés vizet öntöttem alá és puhára pároltam, ha szükség vizet öntve alá. Mikor majdnem puha a hús és a hagyma is, fűszerezem, bors, paprika, ha szükség só, hozzáteszem az ételízesítőt, és együtt készre párolom.

PÁROLT KÁPOSZTA

Hozzávalók:

1 közepes fej káposzta
1 fej hagyma
1 kanál zsír
Bors, pirospaprika

A káposztát leveleire szedjük és lehornyoljuk, majd hideg vízben átmossuk, 5-6 levelet egymásra teszünk, felcsavarjuk, és vékony szálasra megvágjuk.
A hagymát apró kockákra vágjuk, a zsíron kicsit megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzátesszük a káposztát, megszórjuk borssal, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, ha elfövi a vizet, pótoljuk, de mindig csak annyit hogy a káposzta tudja elfőni, és puhára pároljuk.



SAJTOS BURGONYA KROKETT

4 db közepes burgonya
10 dkg reszelt sajt
5 evőkanál liszt
1 tojás
1 teáskanál só
Zöldpetrezselyem
Szerecsendió (elhagyható)

A panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa
Olaj a sütéshez

A burgonyát megfőzzük és áttörjük. Mikor kihűlt hozzáadjuk a lisztet, reszelt sajtot, tojást, sóval ízesítjük. Apróra vágott petrezselyem zöldet teszünk hozzá.
Összegyúrjuk, és henger alakúra formázzuk. Lisztel, megszórjuk a deszkát, és egyenként belehempergetjük majd tojásba, és zsemlemorzsába forgatjuk, nem túl forró olajban kisütjük.

Tálalásnál tejfölet kínálunk hozzá.


2015. január 17., szombat

Töltött zsemle


 Hozzávalók:

10 db zsemléhez:
40 dkg sonka
1 pirospaprika
1 fej hagyma
40 dkg sajt
10 tojás
15 szelet disznó szalámi

A zsemlék tetejét levágjuk, belsejüket kiszedjük úgy, hogy a héjuk mellett 2 cm belsejük maradjon.
Belsejüket vékonyan megkenjük vajjal.


 A sonkát, hagymát és a paprikát apró kockákra vágjuk, kevés zsiradékon kicsit megpirítjuk, hagyjuk kihűlni, majd hozzákeverjük a lereszelt sajtot,amiből keveset meghagyunk a tetejére.



Mindenik zsemle aljára egy szelet szalámit teszünk, körberakjuk töltelékkel, közepébe egy nyers tojást ütünk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk reszelt sajttal. 


  Díszítjük és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt ropogósra, sütjük.




Zsemle


Hozzávalók:

1 kg finomliszt
4 dkg élesztő
1 kanál cukor
Fél liter víz (lehet kicsivel több, függ a liszt milyenségétől)
5 evőkanál olaj
2 teáskanál só (15 gr)

Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük 1 dl langyos vízben feloldott cukorral és hagyjuk felfutni.
Amikor az élesztő felfutott a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.


 A megkelt tésztát munkafelületre tesszük, nem kell lisztezni, mert nem ragad a tészta. Finoman átgyúrjuk és tíz egyenlő részre, vágjuk. Én mérlegen megmértem, hogy szép egyformák legyenek, 165 gr volt darabja egyenként.


 Enyhén kizsírozott tepsibe rakjuk egymástól távol, mert még kelni fognak és ne ragadjanak össze, vízzel lespricceljük, meghintjük szezám maggal és 200 fokra előmelegített sütőben, megsütjük.


 Fogyaszthatjuk egymagában, töltve, lehet többféleképpen tölteni, fantáziánk szabhat határt.

2015. január 13., kedd

Dán briós,diós-mogyorókrémmel töltve


                                                               
                                                                     Recept Itt

Gombás szelet



Gombás szeletet készíthetünk: marha bélszín, hátszín, sertéskaraj, comb, vesepecsenye, lapocka, borjúkaraj vagy comb, mind megfelel gombás szeletnek.

Hozzávalók:
60 dkg hús
15-20 dkg gomba
2 nagyobb fej hagyma
1 kanál ételízesítő (paprika, paradicsom) Itt
2 kanál zsír vagy olaj
Só, bors, pirospaprika, tejföl.

A húst szeletekre vágjuk, kiverjük, sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, és forró zsírban kisütjük.
Mindig egy kis vizet adva hozzá puhára pároljuk. Amikor félig kész, a gombát felszeletelve, kevés zsíron a szép vékony laskára vágott hagymával megpároljuk, pirospaprikát adunk hozzá és hozzátesszük a húshoz, most már együtt készre pároljuk. Jó sok mártása kell, legyen. Tejföllel leöntve párolt rizzsel,akár galuskával vagy krumplipürével tálalhatjuk.

Párolt rizs receptje Itt




2015. január 2., péntek

Kolbásszal töltött karaj



Hozzávalók:
Disznókaraj
Házi füstölt kolbász
Só, bors, pirospaprika vagy paprikakrém
Zsír, 5-6 gerezd fokhagyma

A karajt éles, hegyes késsel hosszában felszúrjuk, és a rést kitágítjuk, majd belenyomunk egy ugyanolyan hosszúságú, előzőleg lefagyasztott, nem túl száraz füstölt kolbászdarabot.
Azért szoktam lefagyasztani, mert így sokkal könnyebben be lehet nyomni a hosszú karajba.
5-6 gerezd fokhagymát átnyomunk fokhagymatörőn, kevés sóval pépesítjük, (jól kikeverjük).
A karajt bedörzsöljük só, bors, paprika keverékével, majd a fokhagyma péppel.
Hosszúkás tepsibe tesszük, forró zsírral leöntjük, kevés vizet öntünk hozzá, lefedjük alufóliával és 200 fokon fél órát, sütjük. Kivesszük a sütőből, levesszük az alufóliát, visszatesszük a sütőbe, saját levével gyakran öntözgetve puhára pároljuk, majd pirosra sütjük.
Krumpli köret és saláta, majonézes vagy vajas zöldségek találnak hozzá.
Hidegen kitűnő hidegtálakhoz, akkor a húst zsírjából kiemelve, jó szorosan csomagoljuk fóliába, így szebben lehet majd szeletelni.


2015. január 1., csütörtök

Cordon bleu



Hozzávalók darabonként:

1 szelet disznókaraj, de lehet borjú, pulyka vagy csirkemellből is készíteni.
1 szelet gépsonka
1 szelet szendvics sajt
Tojás, liszt, zsemlemorzsa a panírozáshoz
Fűszerek: só, bors, paprika
Olaj a sütéshez

A hússzeleteket szép nagy szeletekre klopfoljuk, nylon zacskóban szoktam, így nem szóródnak szét az esetleg leszakadt húsdarabkák.
Kiterítem a konyhaasztalra, megszórom só, bors és fűszerpaprikával. Mindenik szeletre teszünk egy szelet gépsonkát és arra a szendvics sajtot, ha nincsen szendvics sajtunk, akkor megreszeljük a sajtot. Összefogjuk, és szépen felgöngyöljük, a végeit bedugdossuk, mint a töltött káposztánál.
 Ha azonnal szeretnék sütni, akkor fogpiszkálóval megtűzdeljük, én mindig hamarabb elkészítem, akkor szépen összetapad, és nem kell tűzdelni.
Egyenként lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, a végeit kétszer is belemártjuk a tojásba majd a zsemlemorzsába, így nem folyik ki a felolvadt sajt. Bő nem túl forró olajban szép pirosra sütjük. Forgatáskor nem szabad átszúrni, alányúlva fordítjuk meg, mert a megszúrt résznél kifolyik a sajt.
Tálalásnál ferdén szeleteljük. Lehet egytálételnek is melegen használni, de kiváló hidegtálak díszítésénél is.  




Hidegtál, szilveszterre


Francia saláta
Kolbásszal töltött karaj
Töltött tojás
Cordon bleu

Sonkás-sajtos paprikás pogácsa



Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg sütőmargarin
2,5 dkg élesztő
2 tojás sárga
1 csapott evőkanál só
2 evőkanál tejföl
20 dkg sajt
15 dkg gépsonka
1 kaliforniai paprika
Kevés tej

A sajtot lereszeljük, meghagyunk a pogácsák tetejére, a többit a tésztába tesszük.
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük cukros langyos tejjel és hagyjuk felfutni.
Miután felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk, hozzárakva az apró kis kockára megvágott sonkát és paprikát. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára, sütjük.



Paprikás krumpli, kolbásszal


Hozzávalók:

1,5 kg krumpli
2 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 paprika, lehet szegedi akár zöld is
1 paradicsom
Házi füstölt kolbász kb. 10-15 dkg
Zsír vagy olaj
Fűszerek: bors, só, fűszerpaprika
Petrezselyem zöld

Az apróra vágott hagymát a zsiradékon megdinszteljük, hozzátesszük a kis darabkákra vágott paprikát, paradicsomot. Hagyjuk együtt dinsztelődni, megszórjuk fűszerpaprikával, kevés vizet öntünk rá, beletesszük a fokhagymát. Hozzáadjuk a tetszőleges alakúra vágott krumplit, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Lassú tűzön főzzük, amikor a krumpli majdnem megpuhult, hozzátesszük a felkarikázott kolbászt, és készre főzzük. Megszórjuk petrezselyem zölddel, tejföllel tálaljuk.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...