Hozzávalók:
1 darabocska füstölt csontos hús. Általában nyakrészt használok
2 sárgarépa
1 petrezselyem
1 szelet zeller
1 fej hagyma
2 evőkanál liszt
0,5 l paradicsomlé
só, bors, kevés cukor, petrezselyemzöld.
Az előzőleg beáztatott megmosott füstölt csontos húst vízben, babérlevél,
szemes bors, pár cikk fokhagymával főni tesszük.
Egy
másik edényben, kevés zsiradékon megdinszteljük az apró kockákra megvágott
zöldségeket. Felöntjük kevés vízzel és lassú tűzön hagyjuk főni. Amikor a
zöldségek majdnem puhára főttek, 1 tojásból daragaluskát készítünk, és a
levesbe szaggatjuk, fedő alatt tovább főzzük.
A megfőtt
húst kivesszük a főző léből, a léből annyit szűrünk a leveshez amennyi
szükséges.
A lisztből világos rántást készítünk, felöntjük a paradicsomlével és a leveshez
öntjük. Összeforraljuk, ízesítjük, só, bors kevés cukorral. Levesszük a tűzről,
és megszórjuk petrezselyem zölddel.
A csontról a
húst leszedjük, vissza is tehetjük a levesbe, de valamilyen körítéssel második
fogásként is tálalhatjuk.
Daragaluska
készítése:
1 tojáshoz
1,2 dl búzadara, kevés só szükséges.
A
tojásfehérjét csipet sóval felverjük, hozzátesszük a sárgáját és vékony
sugárban hozzáadjuk a búzadarát, annyit, hogy összeálló, de nem kemény tömeget
kapjunk. Amíg a darát adjuk hozzá, a keverést egy pillanatra sem hagyjuk abba,
különben nem lesz puha a galuska.
Amikor
elérte a kellő sűrűséget, a keverést abbahagyjuk, és a tésztát az edény egyik
oldalára összerendezve többé nem mozgatjuk. Azonnal a fövő levesbe szaggatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése