Hozzávalók:
1 közepes fej karfiol ( 80 dkg)
15 dkg murok (sárgarépa)
10 dkg petrezselyemgyökér
5 dkg zeller
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
Só, bors, paprika
1 evőkanál zsír (én tyúkzsírt használtam, de lehet bármilyen zsiradék)
Habaráshoz:
1 evőkanál liszt
2 evőkanál tejföl
Vajas galuskához:
1 tojás
3 dkg vaj
3 evőkanál liszt
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk. A hagymát, fokhagymát apróra.
A karfiolt rózsáira szedjük.
Egy lábasban a zsírt felhevítjük, beletesszük a murkot, petrezselymet és zellert, enyhén megpirítjuk, hozzátesszük a megvágott hagymát, fokhagymát és mérsékelt tűzön tovább pirítjuk, megszórjuk piros paprikával és felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk és lefödve főzzük, amíg majdnem megpuhulnak a zöldségek.
Amíg fő a leves, elkészítjük a vajas galuskát.
A lágy szoba hőmérsékletű vajjal keverjük össze a tojást, ízesítjük egy csipet sóval, majd keverjünk hozzá annyi lisztet, (kb. 3 evőkanál) hogy megkapjuk a galuska állagot.
Kávéskanállal szaggassunk a tésztából kis galuskákat, amelyeket kanalazzunk egyből a kész levesbe. Ha nem szeretnénk kanalazni nokedli szaggatóval is készíthetjük.
A habaráshoz a lisztet a tejföllel nagyon kevés vízzel kikeverjük, a levesből egy kis levet hozzámerítünk, hő kiegyenlítést végzünk és hozzáöntjük a leveshez. Kiforraljuk, megszórjuk bőven petrezselyem zölddel és tálaljuk.
Lehet készíteni rántással is, akinek bírja a gyomra, akkor egy jó evőkanál lisztből világos rántást készítünk, és a leveshez adjuk.
Az alsó kép rántással készül
a receptbol hianyzik a fo elem, a karfiol! Abbol mennyi kell?
VálaszTörlésOtt van egy fej karfiol
Törlés