Kezdő háziasszonyok egyik próbaköve a jó daragaluska, amelyet nem késsel kell szétvágni, hanem szép simán, gömbölydeden sárgállik a levesben, belül pedig szivacsos, könnyen vágható a kanállal.
1 tojáshoz kb. 1 borospohár (1,2dl) búzadara, kis só szükséges.
A tojásfehérjét mélytányérban egy csipet sóval felverjük, míg laza habot
kapunk. Belevegyítjük a tojássárgáját és vékony sugárban öntve hozzáadjuk
apránként a búzadarát, annyit hogy összeálló, de nem kemény tömeget kapjunk.
Amíg a darát adjuk, hozzá a keverést egy pillanatra sem hagyjuk abba, különben
a galuska nem lesz puha. Amikor elérte a kellő sűrűséget, a keverést
abbahagyjuk és a tésztát a tányér egyik oldalára összerendezve többé nem mozgatjuk.
Azonnal a fövő levesbe szaggatjuk.
Ebből az adagból 18-20 kisebb galuskát készíthetünk.
Ha a daragaluska nehezen fő meg, a leves tetejét locsoljuk meg néhány kanál
hideg vízzel úgy, hogy minden galuskára jusson és tovább főzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése