Hozzávalók a tésztához:
1 kg burgonya
10 evőkanál liszt
1 tojás
4 evőkanál olaj
1 kiskanál só.
Szilva
Cukor
Őrölt fahéj
Zsemlemorzsa.
Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen megtisztítjuk és burgonyatörőn
átnyomjuk. Miután kihűlt, gyúródeszkára tesszük, hozzáadunk nyolc evőkanál lisztet, tojást,
sót, olajt és összegyúrjuk, ha szükség még adhatunk hozzá lisztet, ez függ a burgonya nedvességétől. Kisujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzetekre vágjuk,
minden négyzetre egy kisebb kimagozott szilvát teszünk, és gombóccá formázzuk.
A gombócokat bő, lobogó sós vízben kifőzzük, ha feljönnek, a víz tetejére még
egy percet hagyjuk, aztán kiszedjük. Vajon vagy olajon megpirított, fahéjjal
ízesített zsemlemorzsába forgatjuk.
Kristálycukorral meghintjük, de a zsemlemorzsába is belekeverhetjük, úgy
forgatjuk bele.
Ezt a tésztát használjuk nudli, nálunk angyalbügyürű készítésére is.
A tésztát lisztezett felületen, rúd alakúra kisodorjuk, egy cm-es darabokra
vágjuk, a tenyerünkkel megsodorjuk, majd lobogó sós vízben kifőzzük. Akkor jó,
ha feljön a víz tetejére. Tovább ugyanúgy járunk el, mint a gombócnál.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése