2014. február 14., péntek

Káposzta savanyítása hordóban



KÁPOSZTA SAVANYÍTÁSA HORDÓBAN

A hordós káposzta savanyításánál nagyon fontos,hogy a hordó-akár fa,akár műanyag-tiszta szagtalan,baktériummentes legyen.A hordót vagy műanyag bidont napokon keresztül vízzel töltve áztatjuk,a vizet többször cserélve.Végül forró tisztítószeres vízzel,kefével kimossuk,majd tisztára öblítjük.

A közepes nagyságú,kemény káposztafejek külső leveleit leszedjük,a torzsát kivágjuk és a helyét megtöltjük durva sóval.A káposztafejeket a torzsával felfelé hordóba rakjuk,amelynek az aljába ízlés szerint kaprot,csombort,tormaszeleteket rakunk.A berakott káposztát letakarva két napig állni hagyjuk,hogy a káposztát a só jól átjárja.Két nap múlva a hordót sós,hideg vízzel teletöltjük,a káposztát nehezékkel lenyomtatjuk.Amíg az erjedés beáll,kétnaponként a káposzta levét megforgatjuk.Olyan hordónál,amelynek csapja van,a levet kiengedjük és visszatöltjük.Más edénynél a legegyszerűbb,ha gumicsővel belefújunk.Az erjedés befejezése után is tanácsos hetente egyszer,vagy legalább akkor amikor kiveszünk a káposztából a levet megforgatni.

7 megjegyzés:

  1. Hú de bonyolult... hát ezért fogok én mindig a piacon vásárolni savanyú káposztát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha van lehetőség a piacon megvásárolni tényleg könnyebb, de nálunk nincs meg ez a lehetőség, mi megtermeljük, nem sokat kell venni hozzá és egy kicsi munkával megvan a saját káposztánk, akkor nyúlok hozzá mikor szükség van rá, mi nagyon szeretjük a káposztás ételeket:)

      Törlés
    2. milyen finom amit mi teszünk el es a leve de fincsi

      Törlés
    3. Nem tudom milyen a piaci káposzta, mert sosem kóstoltam, mindig sikerült eltenni, hogy milyen igazad van a káposztalével, mennyi finom levest lehet ízesíteni,savanyítani, nem beszélve a sok C vitaminról amit tartalmaz, egy igazi gyógyszer)

      Törlés
    4. Sztem lusta vagy. Ez a világ legegyszerűbb doga.

      Törlés
    5. A piaci savanyú,legalábbis nekem,mert gyors erjesztéssel készül .

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...