2014. február 14., péntek

Káposzta savanyítása hordóban



KÁPOSZTA SAVANYÍTÁSA HORDÓBAN

A hordós káposzta savanyításánál nagyon fontos,hogy a hordó-akár fa,akár műanyag-tiszta szagtalan,baktériummentes legyen.A hordót vagy műanyag bidont napokon keresztül vízzel töltve áztatjuk,a vizet többször cserélve.Végül forró tisztítószeres vízzel,kefével kimossuk,majd tisztára öblítjük.

A közepes nagyságú,kemény káposztafejek külső leveleit leszedjük,a torzsát kivágjuk és a helyét megtöltjük durva sóval.A káposztafejeket a torzsával felfelé hordóba rakjuk,amelynek az aljába ízlés szerint kaprot,csombort,tormaszeleteket rakunk.A berakott káposztát letakarva két napig állni hagyjuk,hogy a káposztát a só jól átjárja.Két nap múlva a hordót sós,hideg vízzel teletöltjük,a káposztát nehezékkel lenyomtatjuk.Amíg az erjedés beáll,kétnaponként a káposzta levét megforgatjuk.Olyan hordónál,amelynek csapja van,a levet kiengedjük és visszatöltjük.Más edénynél a legegyszerűbb,ha gumicsővel belefújunk.Az erjedés befejezése után is tanácsos hetente egyszer,vagy legalább akkor amikor kiveszünk a káposztából a levet megforgatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...