Hozzávalók:
1 kisebb füstölt csülök (vagy bármilyen füstölt hús)
50 dkg száraz nagy szemű tarkabab.
3 sárgarépa
2 petrezselyem
1 kisebb karalábé
1 szelet zeller
1 nagy fej hagyma
1 kanál zsír
2 kanál liszt
2 babérlevél, só, pirospaprika
tejföl, ecet
1 tojás
A csülköt és a babot előző este külön- külön megmossuk és beáztatjuk.
Másnap a babot fazékba vagy kuktába puhára főzzük.
A zöldségeket apró kockára vágva a zsíron enyhén megdinszteljük, felöntjük
forró vízzel hozzátesszük a babérlevelet és lassú tűzön főzzük A csülköt külön
fokhagymás, babérleveles, szemes borssal ízesített vízben megfőzzük, amikor
megfőtt, hogy a hús a csontról elválik, kivesszük, és falatnyi darabokra
vágjuk, majd a zöldséges leveshez adjuk. Hozzátesszük a megfőtt babot, és
felöntjük a csülök levével. Ízesítjük őrölt borssal, ha szükség sózzuk, mert
lehet a csülöktől elég sós lesz.
A lisztből világos paprikást rántást készítünk, és berántjuk a levest. Egy
egész tojást felverünk és rácsurgatjuk a fövő levesre. Zöldpetrezselymet
hintünk a tetejére.
Ecettel savanyítjuk, tejfölt
kínálunk hozzá.
Egy fej megtisztított vöröshagymát vékonyan felszeletelünk, és kissé megsózva
külön tányérkán kínáljuk a leveshez.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés