Hozzávalók:
1 szép kövérkés, legalább 1,5-2 kg-os tyúk
Zöldségekből a következőket vesszük:
4 sárgarépa
2 petrezselyem
1 kisebb karalábé
1 kisebb
zeller
1 fej vöröshagyma
egy zöldpaprika
2 -3 cikk fokhagyma
Só, szemes
bors (10-12) szem.
egy cikk káposzta
A feldarabolt jól megmosott tyúkot kemény cérnára felfűzzük, egy fazékban hideg
vízzel főni tesszük.
Amikor
felforrt a habot leszedjük, ha nagyon fiatal a tyúk a zöldségeket rögtön
hozzátesszük.
A levesnek
nagyon csendesen kell főnie. Ha vízzel kell pótolni a levessel azonos hőfokú vízzel,
pótoljuk. Addig főzzük, amíg minden teljesen puha lesz benne.
Levesszük a tűzről, a húsokat a cérnával egybe kiemeljük, a levét picit
ülepedni hagyjuk, majd óvatosan leszűrjük, a leves felét újra főni tesszük és belefőzzük
a betétet. A többit tálba öntjük, finomra vágott petrezselyemzölddel
megszórjuk, majd hozzátöltjük a befőzött leveshez.
A húslevesbe a legtöbb levesbetét alkalmas:
Házi vagy
gyári tészta, grízgaluska, reszelt tészta, stb. ízlés szerint.
Gyári
tésztát, legjobb külön kis leves ízesítővel kifőzni, és csak azután tenni a
levesbe, így nem teszi zavarossá a levest.
Ha üzleti tyúkból készítjük a levest, javíthatunk a színén, ha egy sárgarépát
apróra reszelünk és egy kiskanál zsiradékban szép aranysárgára pirítjuk,(de ne
égjen meg) azonnal feltöltjük egy merőkanál levessel, néhány percig forraljuk
majd a leveshez szűrjük.
A húst tálalhatjuk a levessel, de kicsit átsütve, bármilyen
krumplival másodikként tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése