2014. március 10., hétfő

Tyúkhús leves



Házilag készített Bordás laska -val

Cérnametélt-el

Hozzávalók:

1 szép kövérkés, legalább 1,5-2 kg-os tyúk


Zöldségekből a következőket vesszük:


4 sárgarépa
2 petrezselyem
1 kisebb karalábé

1 kisebb zeller
1 fej vöröshagyma
egy zöldpaprika
2 -3 cikk fokhagyma

Só, szemes bors (10-12) szem.
egy cikk káposzta


A feldarabolt jól megmosott tyúkot kemény cérnára felfűzzük, egy fazékban hideg vízzel főni tesszük.

Amikor felforrt a habot leszedjük, ha nagyon fiatal a tyúk a zöldségeket rögtön hozzátesszük.

A levesnek nagyon csendesen kell főnie. Ha vízzel kell pótolni a levessel azonos hőfokú vízzel, pótoljuk. Addig főzzük, amíg minden teljesen puha lesz benne.
Levesszük a tűzről, a húsokat a cérnával egybe kiemeljük, a levét picit ülepedni hagyjuk, majd óvatosan leszűrjük, a leves felét újra főni tesszük és belefőzzük a betétet. A többit tálba öntjük, finomra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, majd hozzátöltjük a befőzött leveshez.


A húslevesbe a legtöbb levesbetét alkalmas:

Házi vagy gyári tészta, grízgaluska, reszelt tészta, stb. ízlés szerint.

Gyári tésztát, legjobb külön kis leves ízesítővel kifőzni, és csak azután tenni a levesbe, így nem teszi zavarossá a levest.
Ha üzleti tyúkból készítjük a levest, javíthatunk a színén, ha egy sárgarépát apróra reszelünk és egy kiskanál zsiradékban szép aranysárgára pirítjuk,(de ne égjen meg) azonnal feltöltjük egy merőkanál levessel, néhány percig forraljuk majd a leveshez szűrjük.

 

A húst tálalhatjuk a levessel, de kicsit átsütve, bármilyen krumplival másodikként tálalhatjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése