Hozzávalók:
60 dkg sertéshús
1 közepes fej
2 közepes krumpli
1 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db közepes
paradicsom
2 kanál liszt
Só, bors,
fűszerpaprika
Kapor, csombor
Tejföl
Zsír vagy olaj
A hagymát apró kockákra vágva zsiradékon
megdinszteljük, megszórjuk, pirospaprikával hozzátesszük a kockákra megvágott
húst, párszor megkeverjük, amíg a hús kifehéredik, ekkor felöntjük vízzel. Ha
felforrt a habját leszedjük, és lassú tűzön főzzük, amíg a hús félpuhára fő.
Ekkor hozzátesszük a kis kockákra vágott káposztát, a lehámozott apróra vágott
paradicsomot. Annyi forró vizet öntünk hozzá, hogy a káposztát ellepje.
Hozzátesszük a megvágott csombort, kaprot, sót, borsot, kevés Erős Pistát.
Lefödve, lassú tűzön félpuhára főzzük. Ekkor hozzátesszük a kis kockára
megvágott krumplit, fokhagymát és készre főzzük. A lisztből világos rántást
készítünk és besűrítjük a levest.
Tejfölt kínálunk hozzá.
Kár ,hogy fogalmad sincs egy Erdélyi lucskos káoszta elkészítéséhez Jobb lett volna más elfoglaltságot kerestél volna mert is nevetséges vagy !!
VálaszTörlésKedves Isti, köszönöm a véleményed, mi így készítjük, így szoktuk meg. Leírnád hogy Ti hogyan készítitek, lehet kipróbálnám az általad készítettet, tudom, hogy ahány ház annyi szokás.
TörlésJaj és hadd említsem meg Neked, ha ennyire nevetséges az általam elkészített étel, jó lenne ha figyelnél a helyesírásra, mert az nagyobb hiba mint ok nélkül másokat kritizálni.
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
TörlésBunkó vagy öregem!
TörlésKedves István! Anélkül, hogy "tábort" választanék, talán többet segített volna, ha leírod, hogyan is készül valójában!
TörlésÉppen azt készítünk ma, kíváncsi lettem volna valami jó hagyományos receptre 😀
A hozzászólásod alapján eddig csak annyit tudok, hogy amit készítek majd, az nem "Erdélyi lucskos káoszta" lesz 😕
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésÉn is így készítem, nagyon finom !
VálaszTörlésKedves Rozi,mi is így készítjük Csíkszeredába,nem kell foglalkozni a butaságokkal.Amúgy én nagyon gyakran nézek be hozzád,mert nagyon kedvelem a receptjeidet.További minden jót, egészséget kívánok és kedvet a főzéshez!!Tisztelettel Éva.😊
VálaszTörlésAhány ház, annyi szokás, valóban. De tanulni lehet egymástól jó recepteket és nem blamálni másokat, ha már a fb. lehetőséget biztosít. Én épp most készítem e recept szerint, mert mindig lehet újítani, és már finomnak igérkezik!
TörlésTöbször elkészitettük nagyon finom csak ajánlani tudom .Tudom hogy sokféle képpen el lehet késziteni de mindenkinek az a jó ami izlik .
TörlésMi is így készítjük Kolozsváron. Nagymamámtól tanultam főzni. Tehát nagyon jó a recept,semmi baj vele!
VálaszTörlésEz a leves hibátlan, ezen nincs mit kritizálni!
VálaszTörlésSzerintem nagyon jo ez a recept én is így készítem
VálaszTörlésÉs egy kis ecet ami hiányzik
VálaszTörlésAz ecet ízlés dolga, én nem szoktam, a paradicsomtól elég savas nekem, viszont a férjem igen. Tálaláskor lehet ízesíteni, kinek hogy szája íze.
TörlésMarosvásárhelyen is így készítjük ,pici ecettel !
TörlésMi is csak krumplit nem teszünk bele. Minden mást igen.
TörlésMég Nagyváradon is így készítjük,ahogy Rozi írta!
VálaszTörlésIgen, mi is így készítjük Marosvásárhelyen és kevés ecetet, tejfölt adunk hozzá, de ez tényleg ízlés, szokás dolga!
TörlésEdesanyam mindig igy kesziti!
VálaszTörlésJó a recept, annyiban térek el tőle hogy először meg főzöm a húst majdnem puhára.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNagyon jó recept.Én is igy készítem Kolozsváron.Az apróra vágott hagymát nem dinsztelem csak rászórom,paradicsomlével savanyítom és egészségügyi okokból nem rántást használok,hanem tejet lisztel simára keverem azzal sűrítem.
VálaszTörlésEn is Csiki vagyok mi is így szeretjuk!❤
VálaszTörlésÉn a debreceni nagymamámtól tanultam kislány koromban, pont így. Azóta is így
VálaszTörléskészítjük, éppen most csináltam készre, imádjuk!
Na Isti latod,inkabb ne is irtal volna,a recept pedig nagyon finom!!!
VálaszTörlésNagyon finom! Én is így szoktam elkészíteni.
VálaszTörlésBiztos hogy nagyon finom! Én is ebbe a formába készítem. Egy pici fokhagymát, meg nagyon kevés kockára vágott krumplit. Amúgy Gratulálok a receptet!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, én is szoktam tenni, látszik is a képen de kifelejtettem a receptből, köszönöm, hogy írtad, fogom pótolni.
TörlésErdekes recept.Az erdelyi lucskosba nem hasznalunk se fokhagymat,se paradicsomot,se kaprot,se krumplit.A kapor/csombor combo-t nem ertem,a ketto vagja egymas izet,ugyanugy a hagyma a fokhagymaval,vagy ezt,vagy azt.A paradicsomle az meg megy bele.
VálaszTörlésKedves Névtelen!
TörlésNem hiába a mondás, ahány ház annyi szokás, Te főzd ahogy szoktad, nekem így tetszik és így főzöm.Van mikor kihagyom a krumplit, a férjem hiányolja, úgyhogy inkább beleteszem. Nem értem a comb-t, hogy kell értelmezni? Sok ételbe teszek hagymát de egy két gerezd fokhagyma sem rontja el.
Leírnád Te hogy készíted erdélyiesen, lehet kipróbálnám én is, de kérlek használd az ékezeteket, talán érthetőbb lesz.
Nagyon finom az e recept alapján készült lucskos káposzta!!! Mi is így készítjük Szilágy megyében!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a visszajelzést, nem is tudnám másként elképzelni.
TörlésMi is készítjük!Régeni születésű vagyok!jelenleg Salamason élek!,annyi hogy én teszek pici ecetet és pici cukrot!(nagymama mindig azt mondta ,amibe teszel ecetet abba jár egy csipet cukor!) nagyon finom ! köszönjük a receptet és minden jót kívánok!
VálaszTörlés