A vadhúsokból is ugyanúgy készítünk fasírozottat, mint a szelíd
húsokból, annyi különbséggel, hogy több fűszert használunk és a húshoz legalább
25-30 % zsiradékot teszünk (lehet tiszta olvasztott zsír, friss szalonna, akár
olaj).
Hozzávalók 1
kg húshoz:
30 dkg friss vagy tokaszalonna
2 nagyobb zsemle vagy 3-4 szelet fehér kenyér
1 nagy fej hagyma
2-3 tojás
5-6 cikk fokhagyma
1 nagyobb burgonya
Só, bors, pirospaprika
Zsemlemorzsa vagy liszt és zsiradék a sütéshez.
A zsemlét hideg tejben megáztatjuk, majd kicsavarjuk.
Én mindent darálni szoktam, először a hagymát darálom le,
kevés zsiradékon megpárolom, beleteszem a darált fokhagymát majd a pirospaprikát,
hozzáteszem a ledarált húshoz, amelyhez hozzádaráltam a zsemlét és a krumplit is.
Fűszerezem borssal, sóval, hozzáteszem a felvert tojást.
Amikor minden együtt van, kézzel alaposan meggyúrom,
legalább egy fél órára pihenni hagyom.
Serpenyőben ujjnyi zsírt forrósítok,(fele olajat fele zsírt)
használok.
A húsból evőkanálnyi gombócokat szaggatok, olajos vagy vizes
kézzel gömbölyűre formázom, majd ellapítom, zsemlemorzsába forgatom, és a forró
olajba rakom, a serpenyőt lefedem, lassú tűzön addig sütöm, amíg az alja szépen
megpirul, akkor alányúlva megfordítom és most már fedő nélkül, sütöm tovább,
amíg a másik oldaluk is megpirul.
Önállóan, bármilyen burgonyakörettel, főzelékekre feltétnek
is tálalhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése