Hozzávalók:
50 dkg liszt
4 dkg vaj vagy margarin
2 tojás
kis só a tésztához (5g)
kevés víz
Töltelékhez körülbelül 25 dkg vastag szilvalekvár vagy egyéb sűrű gyümölcsíz.
Vajban vagy olajban pirított zsemlemorzsa, só, fahéjas cukor.
A szilvalekváros derelye elkészítéséhez a lisztet gyúródeszkára szitáljuk.
A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat a többi hozzávalóval,
mindig egy kis langyos víz hozzáadásával ruganyos, kéztől elváló tésztát
gyúrunk.
A meggyúrt tésztát két levélben nyújtjuk ki. Az egyikre 3 cm-es távolságokra
kis lekvárcsomókat rakunk, befedjük a másik levéllel és a lekvárcsomók között
kézzel összenyomkodjuk, aztán derelyevágóval négyszögekre vágjuk.
Vagy formával kivágjuk, mindenik forma közepébe kis lekvárt teszünk és
összenyomjuk. Kivesszük a formából és tovább úgy járunk el, mint a kockára
vágott derelyével.
Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, beleforgatjuk morzsába és fahéjas cukorral
megszórva tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése