2014. március 9., vasárnap

Lekváros derelye




Hozzávalók:


50 dkg liszt
4 dkg vaj vagy margarin
2 tojás
kis só a tésztához (5g)
kevés víz

Töltelékhez körülbelül 25 dkg vastag szilvalekvár vagy egyéb sűrű gyümölcsíz.

Vajban vagy olajban pirított zsemlemorzsa, só, fahéjas cukor.

 

A szilvalekváros derelye elkészítéséhez a lisztet gyúródeszkára szitáljuk.

A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat a többi hozzávalóval, mindig egy kis langyos víz hozzáadásával ruganyos, kéztől elváló tésztát gyúrunk.
A meggyúrt tésztát két levélben nyújtjuk ki. Az egyikre 3 cm-es távolságokra kis lekvárcsomókat rakunk, befedjük a másik levéllel és a lekvárcsomók között kézzel összenyomkodjuk, aztán derelyevágóval négyszögekre vágjuk.
Vagy formával kivágjuk, mindenik forma közepébe kis lekvárt teszünk és összenyomjuk. Kivesszük a formából és tovább úgy járunk el, mint a kockára vágott derelyével.

Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, beleforgatjuk morzsába és fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...