Az első sütésnél, ha éppen nincsen kovász,gyors kovászt készítek, a további sütéshez mindig hagyok meg a kenyértésztából, a következő sütésnél azt használom kovász helyett.
Gyors kovász készítése:
30 dkg liszt
2 dkg friss élesztő
1 kávéskanál méz vagy cukor
A lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt elkeverjük a langyos
vízben feloldott mézzel vagy cukorral, és a liszthez öntve, fakanállal nokedli
sűrűségűre keverjük. Letakarva meleg helyen hagyjuk megkelni. Miután jól
feljött, már lehet használni, de jobb ha előzőnap elkészítjük..
Általában, mennyi liszt,10 % pityóka.
Én 6 kg lisztből dagasztottam. Ahhoz 40 dkg kovászt (mindig a kenyértésztából hagyok meg,befőttes üvegben hűtőben tartom, és azt használom fel a következő sütésnél) A kovászt fél liter langyos vízzel feloldom hozzáteszek annyi lisztet hogy jó galuskaszerű tésztát kapjak. Lisztel meghintem, meleg helyen letakarva megkelesztem. (Általában este szoktam elkészíteni)
A pityókát héjában megfőzöm, pucolás után pityóka törővel megtöröm. Az élesztőt langyos vízzel felfuttatom.
Az átszitált liszthez hozzáteszem a megkelt kovászt, a felfuttatott élesztőt, a megtört pityókát, langyos vízzel feloldott sót, lassan kezdem kézzel összegyúrni és folyamatosan annyi langyos vizet öntök hozzá hogy nem lágy de nem is kemény tésztát kapjak.
Nagyon jól kidagasztom, amíg a tészta hólyagosodni kezd szép sima és nem ragad a kézhez.Minél jobban kidagasztjuk, annál finomabb a kenyér .
Tetejét megszórjuk lisztel és letakarva megkelesztjük.
Kidagasztott tészta
Dagasztás után rögtön meggyújtjuk a kemence tüzét.
Megkelt tészta
A tésztát három részre osztjuk,lisztes deszkán felhajtjuk,és lisztezett kelesztőtálba tesszük.
Amikor leég a kemence tüze, kihúzzuk a bent maradt szén darabkákat, meleg vizes ronggyal jól kitöröljük.
A tésztát,lisztezett bevető lapátra tesszük,lemossuk langyos vízzel, késsel három helyen bevágjuk és betesszük a kemencébe.
Egy kisebb edénybe vizet teszünk,betesszük a kemence bejáratához,becsukjuk az ajtót, a megmaradt szenet nekihúzzuk az ajtónak, majd 2 órai sülés után kiszedjük, tetejét megverjük majd lereszeljük.
Az alábbi képen ugyanabból a tésztából készül,csak formában sütve.A formákat kizsírozzuk,és a megkelt tésztát felhajtás után beletesszük, hagyjuk a formában is kelni, majd forró kemencében megsütjük. Ezt is ugyanúgy lereszeljük,de csak a tetejét,mert az oldalak szép pirosra sülnek.
Szia !
VálaszTörlésAz a kerdesem lenne hogy milyen lisztol keszul a kenyer ? Valaszod elore is koszonom . Szeretnek hozatni gyergyobol lisztet es pityokat a kenyerhez :)
Itteni pékségekhez hozzák Szatmárról, én tőlük veszem,80 kg-os zsákokban van,direkt kenyérlisztnek van öröltetve.
VálaszTörlésVan hogy kifogy, akkor a Hajdú búza finomlisztet, bl 55, veszem 5 kg-os kiszerelésben a Gyergyószentmiklósi, fapikom pékség üzleteiben lehet kapni, de van 1 és 2 kg-os csomagokban is.
Esetleg nincs mas infod hogy Szatmarol honnent?
TörlésKoszonom gyors valaszod 😊
VálaszTörlésKoszonom gyors valaszod 😊
VálaszTörlésA kenyér tésztába 1 kg kenyérliszt kell ugye? A kovászba pedig finomliszt?
VálaszTörlésA liszt mennyisége attól függ, mekkora kenyeret szeretnél sütni. A receptben 1 kg liszthez adtam meg a mennyíségeket, én 6 -7 kg lisztből dagasztok amikor kemencében sütök, átszámítom a hozzávalókat. A kovászt is kenyérlisztből készítem.
TörlésAzt szeretnem megkerdezni, hogy a gyorskovasz es az eleszto is belejar, vagy csak az egyik ezekbol? Koszonom eloszor is valaszat.
VálaszTörlésCsak kemencébe lehet sütni ? Mi a forma neve amibe sütni lehet? Köszönöm
VálaszTörlésEzt a mennyiséget kemencében szoktam sütni, a kovászt az egész mennyiséghez számítom viszont az élesztőt kilónként, ahány kg lisztből dagasztok annyi 2 dkg élesztőt teszek.
TörlésMivel kulfoldon elek itt nincs kemence. sutoben is meglehet sutni? Gondolom nem lesz epp olyan az ize.
VálaszTörlésSütőben is szoktam sütni, ezen a linken megtalálod a receptet. http://rozikonyha2.blogspot.ro/2016/03/kovaszolt-kenyer-sutoben-sutve.html
Törlésnem bántásiból mondom, de a kovász és az élesztő két külön dolog... úgy lenne helyesebb mondani, hogy ha nincs kovászom, akkor élesztővel sütöm...
VálaszTörlésa kovász csak víz és liszt, de az a vakarék is az, amit a teknőből elteszel... amit te kovásznak nevezel, az az úgynevezett előtészta, ami élesztő nélkül is kovász lesz reggelre, ha beleteszed az öregtésztát, a vakarékot és a lisztet vízzel... van, aki este a krumplit is beleteszi, attól kicsit savanykásabb lesz... de élesztőt semmiképpen, az már nem kovászos, az élesztős kenyér! remélem nem veszed bántásnak...
VálaszTörlésMért kell a kenyérbe élesztő mikor kovászt is lehet nevelni sokkal egészségesebb , Ha van rá igény szívesen küldök szárított kovászt . Aki ilyen szép kenyeret süt élesztővel annak nem gond az át állás .
VálaszTörlésAmiben élesztő van az kamu kovászos kenyér .
VálaszTörlésSzia! Az 1kg lisztből készülő kenyérhez mennyi gyorskovászt készítsek?
VálaszTörlésAz egész adagot készítheted, vagyis a 30 dkg lisztből. Ezen a linken többet olvashatsz: https://rozikonyha2.blogspot.com/2016/03/kovaszolt-kenyer-sutoben-sutve.html
TörlésJó napot isteni finom lett!Már 4x re sütöm mióta meg lett ez a recept! Millió puszi a receptjét!
VálaszTörlésA gyors kovász adag egy kenyérhez való?
VálaszTörlés