Hozzávalók:
1 csirke csontos részei
2-3 sárgarépa
1-2 petrezselyem
kisebb karalábé
1 szelet zeller
pár db karfiol rózsa,
1 pohárnyi zöldborsó
1 zöldpaprika
1 nagy fej vöröshagyma
zsír vagy olaj.
Levesbetétnek daragaluska.
A húst kevés vízben főni tesszük.
A hagymát megpároljuk a zsiradékon, aztán hozzáadjuk a kis kockákra vágott karalábét, zellert, petrezselymet és sárgarépát. Ez kell, legyen a
sorrend, mert a fehér zöldségek kissé nehezebben puhulnak. Minden zöldség után
néhány percig pároljuk, gyakran megkavarva. Hozzáadjuk az ugyancsak apróra
vágott zöldpaprikát, fejtett borsót. Paprikázzuk, feltöltjük forró vízzel,
beletesszük a rózsáira szedett karfiolt. Ízlés szerint 1-2 kis kockára vágott
burgonyát is tehetünk bele. Csendesen főzzük, amíg minden megpuhul.
A megfőtt húst kiszedjük, belerakjuk a levesbe és a levét beleszűrjük, ízlés
szerint sózzuk, borsozzuk.
Elkészítjük a levesbetétet:
1 tojáshoz kb.1 borospohár (1,2dl) búzadara, kis só szükséges.
1 tojásfehérjét mélytányérban villával felverünk egy csipet sóval együtt, míg
laza habot kapunk. Belekeverjük a tojássárgáját, és vékony sugárban öntve, hozzáadjuk
a búzadarát, annyit hogy összeálló, de nem kemény tömeget kapjunk. Amíg a darát
adjuk hozzá, a keverést egy pillanatra sem hagyjuk abba, különben a galuska nem
lesz puha. Amikor elérte a kellő sűrűséget, a keverést abbahagyjuk, és a
tésztát a tányér egyik oldalára összerendezve, többé nem mozgatjuk. Azonnal a fövő
levesbe szaggatjuk, anélkül hogy a tésztát megkevernénk vagy nyomogatnánk,
úgyhogy a kanalat belemártjuk a forró levesbe, ezzel a kanállal szaggatjuk a
galuskát, mindig belemártva a forró levesbe, míg elfogy a galuska masszája.
Lefedve 15 percig főzzük, kioltjuk a lángot és pár percet még hagyjuk
lefedve, majd a levest megszórjuk apróra vágott petrezselyem zölddel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése