Ehhez az adaghoz 6 kg házi zsírszalonnát használtam.
A szalonnáról a bőrt eltávolítom és nagyjából egyenlő
darabokra felkockázom. Minél kisebb darabokra vágom 2x2 cm, annál hamarabb
készül el.
Egy nagyobb jelen esetben 10 l, edénybe 2,5-3 dl vizet öntök
és rárakom a szalonna kockákat, így nem ragad le, és a gőzben megpuhulva jobban kiengedi a zsírt.
Közepes tűzön kezdem el sütni,
hogy minél előbb levet engedjen, folyamatosan, óvatosan kevergetem, hogy ne
égjen le, és ne is törjön össze, mert akkor sok morzsalék lesz, ami megkeseríti
a zsírt. Amikor már jól kiengedte a levét, alacsony hőmérsékleten sütöm tovább,
folyamatosan kevergetve.
Amikor a zsír átlátszó a töpörtyű szép aranybarna színű és a zsír felszínén marad, széttörve a belseje már nem fehéres befejezem az olvasztást.
A tepertőt krumplinyomóval finoman kipréselem, egy nagyobb
tálba rakom és még melegen sóval megszórom. Friss kenyérrel, hagymával
fogyasztjuk.
Felhasználhatjuk még tepertő krémnek vagy pogácsának.
Pogácsa recept itt: Tepertős pogácsa
A visszamaradt zsírt kicsit hagyom hűlni, majd zárható
edénybe kiszűröm, én ételes dobozokba mert könnyebben tudom a fagyasztóba tárolni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése