Hozzávalók a galuskához:
0,5 kg liszt
3 tojás
Csipetnyi só
Víz
25 dkg tehéntúró (nem édes túró)
Egy tálban a sóval felverjük a tojásokat, hozzátesszük a
lisztet és annyi vízzel keverjük össze, hogy közepes sűrűségű sima tészta
legyen.
Forró sós vízbe szaggatjuk, ezt a fajta galuskát én mindig
kanállal szaggatom és minden galuska után belemártom a kanalat a forró vízbe,
így könnyedén lejön, a kanálról nem ragad hozzá.
Ha a tészta megfőtt feljön a víz tetejére, akkor leszűrjük, leöblítjük
és forró vajba vagy zsírba forgatjuk, rárakunk 25 dkg túrót (nem juhtúrót, azt
én nem kedvelem, hanem sajtból készült tehéntúrót) összemelegítjük, de csak addig,
amíg a túró olvadni kezd. Szórhatunk rá kis kockákra vágott kisütött szalonnát
és adhatunk hozzá tejfölét.
Szia, ne haragudj a túró meg a sajt nem ugyanaz. Az 2 fajta tejtermék, ezt mért nem értik meg az erdéiek. Már egyesek. A sajt olvad a túró nem. Bocsi.
VálaszTörlésSzerintem a gomolya megfelelő ehhez az ételhez.
TörlésKedves Névtelen!
TörlésAlább leírtam hogyan készítem a túrót, ugyanaz mint a gomolya, csak én tehéntejből készítem, a juhból nem szeretem.
A receptben is leírtam, hogy nem édes túró.
Mindenki készítse saját ízlése szerint, mi így szeretjük.
Szia kedves!
VálaszTörlésValami félreértés történt. Mi Erdélyiek a sajtból készítjük a túrót, én kimondottam a tehénsajtból, mert a juh sajtot nem szeretem. A sajtot ledarálom, sózom, jól össze gyúrom, pár napig érlelem, aztán kilós csomagokban fagyasztom, szüleink dézsában tartották, mivel abban az időben még nem volt lehetőség fagyasztani. És hidd el a jó túró is olvad, nem édestúróra gondolok amit tejből és citromlével vagy ecettel összefuttatva készítek. Ha a képre ránézel is látszik, hogy olvad. Ha jól tudom Te is Erdélyi vagy és tisztában vagy ezekkel az eljárásokkal.
A tehéntúró másik változatáról itt https://rozikonyha2.blogspot.com/2015/05/tehenturo-keszitese-hazilag.htmlírtam
VálaszTörlésValahol azt olvastam, hogy a túró, amit aludttejből készítünk,
VálaszTörlésis egyfajta sajt. :)