Hozzávalók:
3 kg paradicsompaprika (gogos)
2 kg szegedi paprika
2,5 kg paradicsom
1,5 kg hagyma
1,5 kg zsengés paszuly
½ l paradicsomlé
1,5 l főzőolaj
Cukor, ízlés szerint
Fűszerek: babérlevél, só, bors
1 conservant befőző por, natrium benzoáttal helyettesíthető.
A paszulyt enyhén sós vízben megfőzzük, levétől leszűrjük,
és kihűlés után ledaráljuk.
A szegedi paprikákat szénen vagy sütőlemezen megsütjük, tálba
rakjuk, letakarva a gőzében állni hagyjuk negyed órát, ezalatt a paprikák
megizzadnak, így a héja könnyebben leválik. Héját lehúzzuk, kicsumázzuk, majd
paradicsomdarálón átengedjük.
A paradicsompaprikákat mosás után szeletekre vágjuk és
húsdarálón ledaráljuk.
A paradicsomot paradicsomdarálón átengedjük.
A hagymát megtisztítjuk és húsdarálón ledaráljuk.
Nagyobb edényben 1 l főzőolajt felforrósítunk, beletesszük a
hagymát, egy keveset dinszteljük, hozzátesszük a ledarált paradicsompaprikát,
sült paprikát, paszulyt, paradicsomlevet, babérlevelet és az olajt is
hozzákeverjük.
Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett főzzük, ízlés szerint
fűszerezzük, és addig hagyjuk főni, amíg szép selymes lesz az állaga, az olaj
feljön a tetejére, de ha nem az sem baj, üvegbe szedés után minden üvegre egy
evőkanál felforrósított olajt töltünk.
Mikor már készre főtt, feloldom a tartósítószert és
hozzákeverem, felforrósított üvegekbe szedem, lezárom az üvegeket és nagyobb
edényben a forrástól számítva húsz percig dunsztolom, letakarva a vízben hagyom
kihűlni.
Ebből az adagból 11 hét dl-es üveggel lett.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése