Hozzávalók:
10 kg vinetta (padlizsán)
10 kg gogos ((paradicsompaprika)
2 kg hagyma
3 l sűrített paradicsomlé
2 l főzőolaj
Fűszerek: ízlés szerint só, őrölt bors, 6-8 babérlevél,
cukor
Tartósítószer
A padlizsánt faszénen vagy pléh lapon megsütjük, tisztítás
után ferdére állított deszkára rakva a levét lecsurgatjuk.
A hagymát megtisztítva húsdarálón ledaráljuk.
A gogost, alapos mosás után lecsurgatjuk, húsát szeletekre
vágjuk, az ereket kivágjuk, majd húsdarálón ledaráljuk.
Nagy fazékban 1 l
olajat felforrósítunk, beletesszük a hagymát és kissé megpároljuk. Belekeverjük
a húsdarálón átengedett vinettét, gogost, paradicsomlevet, hozzáöntjük a többi
olajat fűszerezzük és lassú tűzön állandó keverés mellett addig főzzük, amíg keverés
közben jó krémes lesz, és az olaj feljön a tetejére. Ekkor kell belekeverni a
tartósítószert, én nem kevertem bele, üvegekbe szedés után mindenik üveg
tetejére szórtam késhegynyi szalicilt, majd felbontás után leveszem a
tetejéről.
Forrón előmelegített üvegekbe szedjük, ledugaszoljuk, és
száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Van, ki nem használ tartósítószert, én nem mertem
reszkírozni főleg ilyen nagy adag után, 24 hét dl-es üveggel lesz ebből az
adagból. Sajnálnám kidobni nem beszélve mennyi munkát vesz igénybe. Döntse el
mindenki, használ vagy nem tartósítót.
És hogy biztosabb legyen, lezárás után nagy lábasban kidunsztoltam és a forró vízben letakarva hagytam kihűlni.
Megpróbáltam egy keveset botmixerrel pépesíteni, azután raktam üvegekbe, de a vélemények alapján jobban szeretik inkább darabosabban.
Így néz ki pépesen, lényegében az ízvilágán nem változtat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése