2016. március 7., hétfő

Házilag készült, kovászos vekni




Ha nincsen kész kovászunk, gyors kovászt készítünk, aminek a receptjét Itt.olvashatod.

Mivel nekem mindig van, az előző sütéstől meghagyott kovászom, kiveszem a hűtőből, hozzátöltök 2 dl langyos vizet, és annyi lisztet szitálok hozzá, hogy, galuskaszerű tésztát kapjak. Letakarva, reggelig hagyom kelni. 

Hozzávalók a tésztához:

1 kg liszt (bl 55)
6 dl víz
1 dkg friss élesztő
1 evőkanál só
Kovász
1 kávéskanál cukor

Reggel kimérek, 6 dl langyos vizet, amiből 1 dl-ben feloldok 1 kávéskanál cukrot, és 1 dkg élesztőt, elkeverem, és a kovászhoz adom. Hozzászitálom a lisztet, egy evőkanál sót és lassan adagolva a vizet elkezdem dagasztani. Jól kidagasztom a tésztát, amíg szép sima, rugalmas lesz. Enyhén beszitálom, lisztel, és duplájára kelesztem.
Miután megkelt, enyhén átgyúrom, kiveszek a tésztából 250 g-ot, a következő sütésnél ez lesz a kovász.

A megmaradt tésztát, két részre vágom, és vekni formára megformázom. Sütőlapra teszem, letakarva hagyom kelni legalább fél órát, néhány helyen bevágom, lespriccelem langyos vízzel, és 200 fokra előmelegített forró sütőben, szép arany barnára megsütöm. Miután kiveszem a sütőből is lespriccelem hideg vízzel, letakarva hagyom kihűlni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...