2014. február 1., szombat
Francia saláta marhahússal(Salade de boeuf)
Hozzávalók:
25 dkg levesben főtt sovány marhahús (lehet disznó, szárnyas is)
főtt zöldségek: 3-4 sárgarépa,2 petrezselyem,1-1 tojás nagyságú zeller, karalábé.
4-5 db héjában főtt burgonya
1-2 kemény tojás,
3 ecetes uborka,
1 pohárnyi főtt zöldborsó,
3 tojásból majonéz,
1 dl tejföl,
Só bors, mustár, fél citrom leve.
A lecsepegtetett, kihűtött húst és zöldségeket apró kockákra vágjuk a burgonyával, uborkával, kemény tojásokkal együtt. Hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót. Elkészítjük a majonézt, bőven adunk hozzá mustárt, kis sóval, borssal, citromlével ízesítjük, és tejföllel lazítjuk. A mártás háromnegyed részét a salátába keverjük, a többivel pedig bevonjuk.
Majonéz készítése
Hozzávalók:
1 kemény és 1 nyers tojás sárgája
1 csapott evőkanál mustár
2,5 dl étolaj
csipetnyi só
A kemény tojás sárgáját villával simára összetörjük,hozzáadjuk a nyers tojássárgáját,mustárt és a sót,jól összekeverjük és állandóan keverve,cseppenként adagolni kezdjük az olajat.Amikor a majonéz már keményedni kezd,kissé nagyobb adagokban adhatjuk hozzá az olajat.
A jól sikerült majonéz vastag,selymes felületű.
Biztosabb a siker,ha a tojás és az olaj hőfoka azonos.
Ha keverés közben a majonéz kicsapódik,helyre lehet hozni úgy,hogy az olaj adagolását azonnal megszüntetjük,a majonézhez hozzáadunk egy kiskanál citromlevet és erőteljesen keverjük.
Ha nem simul ki,1-2 kiskanál forró vízzel próbálkozunk.
Ha az sem használ,tiszta edényben,új adagot indítunk,és kiskanalanként hozzákeverjük az elhígult majonézt,aztán a maradék olajjal készre kavarjuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése