2022. október 14., péntek

Betyárleves

 


Hozzávalók:

1 evőkanál zsír

10 dkg füstölt szalonna

1 fej hagyma

40 dkg lapocka vagy comb

1 db paprika

1 paradicsom

2 közepes sárgarépa

1 petrezselyem gyökér

20 dkg csiperkegomba

1 evőkanál liszt

200 ml tejföl

2-3 gerezd fokhagyma

Só, darált bors, pirospaprika

Petrezselyemzöld, csipet tárkony


Csipetkéhez:

1 tojás

10 dkg liszt

Csipet só


Elkészítés:

A szalonnát zsírjára pirítjuk, rátesszük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a kockára vágott húst és fehéredésig pirítjuk.

Megszórjuk pirospaprikával, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tetszés szerinti darabokra vágott sárgarépát, petrezselymet és felöntjük forró vízzel, hogy jól ellepje.

Félpuhára főzzük, ekkor beletesszük a kockára vágott héjától lehúzott paradicsomot, paprikát, és a gombát.

Elkészítjük a csipetkét:

A tojást csipet sóval felverjük, hozzáadjuk a lisztet, jól összegyúrjuk és terítőre kicsipkedjük. Amikor mind elkészült a leveshez adjuk. Beletesszük az apróra megvágott fokhagymát, tárkonyt.

Kóstolunk, ha szükség még utána ízesítünk, végül behabarjuk a levest.

A habaráshoz a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, a levesből merítünk hozzá, hő kiegyenlítést végzünk, hozzáöntjük, a leveshez alaposan elkeverjük és felforraljuk.

Petrezselyem zölddel megszórva, erős paprikával tálaljuk.



1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...