Hozzávalók:
2 kg céklához: 1 dl 9 %- s ecet, 1 evőkanál köménymag, 8
evőkanál cukor, de lehet ízlés szerint, mert függ a céklától, és ki hogy
szereti, só és torma ízlés szerint.
A céklafejeket kefével megmossuk, nem vágjuk le a gyökerét
és a felső részből is keveset rajta hagyunk, így a cékla megőrzi szép színét. Fazékba
rakjuk, annyi vizet öntünk, rá amennyi bőven ellepi és puhára főzzük.
Amikor megfőtt, hideg vízzel leöblítjük és meghámozzuk majd
nagy lyukú reszelőn lereszeljük, de lehet vékony szeletekre vagy hasábokra
vágni, kinek hogy tetszik.
A tormát meghámozzuk és a reszelő kisebb lyukán lereszeljük majd a céklához adjuk.
A salátaléhez az ecetet 3 dl vízzel és ízlés szerinti
cukorral, sóval felforraljuk, ráöntjük a céklára, belekeverjük a köménymagot és
jól összeforgatjuk.
Kihűtve tálaljuk. Lezárt üvegekben hűvös helyen hetekig eláll,
de ha hosszabb időre akarjuk tartósítani, mikor leforrázzuk, a céklát rögtön
üvegekbe szedjük, lezárjuk az üvegeket és kidunsztoljuk. Hagyjuk a gőzölő edényben
kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése