2016. szeptember 25., vasárnap

Paszulyos, sült paprikás zakuszka



Hozzávalók:

3 kg paradicsompaprika (gogos)
2 kg szegedi paprika
2,5 kg paradicsom
1,5 kg hagyma
1,5 kg zsengés paszuly
½ l paradicsomlé
1,5 l főzőolaj
Cukor, ízlés szerint
Fűszerek: babérlevél, só, bors
1 conservant befőző por, natrium benzoáttal helyettesíthető.

A paszulyt enyhén sós vízben megfőzzük, levétől leszűrjük, és kihűlés után ledaráljuk.

A szegedi paprikákat szénen vagy sütőlemezen megsütjük, tálba rakjuk, letakarva a gőzében állni hagyjuk negyed órát, ezalatt a paprikák megizzadnak, így a héja könnyebben leválik. Héját lehúzzuk, kicsumázzuk, majd paradicsomdarálón átengedjük.

A paradicsompaprikákat mosás után szeletekre vágjuk és húsdarálón ledaráljuk.

A paradicsomot paradicsomdarálón átengedjük.

A hagymát megtisztítjuk és húsdarálón ledaráljuk.

Nagyobb edényben 1 l főzőolajt felforrósítunk, beletesszük a hagymát, egy keveset dinszteljük, hozzátesszük a ledarált paradicsompaprikát, sült paprikát, paszulyt, paradicsomlevet, babérlevelet és az olajt is hozzákeverjük.

Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett főzzük, ízlés szerint fűszerezzük, és addig hagyjuk főni, amíg szép selymes lesz az állaga, az olaj feljön a tetejére, de ha nem az sem baj, üvegbe szedés után minden üvegre egy evőkanál felforrósított olajt töltünk.
Mikor már készre főtt, feloldom a tartósítószert és hozzákeverem, felforrósított üvegekbe szedem, lezárom az üvegeket és nagyobb edényben a forrástól számítva húsz percig dunsztolom, letakarva a vízben hagyom kihűlni.
Ebből az adagból 11 hét dl-es üveggel lett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése