2021. augusztus 4., szerda

Fenyőszirup

 



A fenyőrügy szirup a tavaszi új hajtásokból készül.

Napjainkban a fenyő fiatal tűleveleinek, rügyeinek főzetét ajánlják, légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén. Magas vitamintartalma miatt immunerősítő.

A szirup elkészítése:

A fenyőrügyek, vagyis újulások gyűjtésénél figyeljünk arra, hogy a szennyeződéseket elkerülve, mindig tiszta, közúttól távol gyűjtsük. A 3 és a 7 cm-es hosszúságú zsenge rügyek a legalkalmasabbak.


Ha tiszta környezetből gyűjtöttük, nem szükséges megmosni.

Hozzávalók:

Kristálycukor

Fenyőrügy

Alaposan kimosott nagy befőttesüveg aljára, szórjunk cukrot 2-3 cm magasságig, ezután tegyünk rá egy sor fenyőrügyet, és jól nyomkodjuk le, majd folytassuk ezt a műveletet, amíg tele nem töltöttük az üveget. Ha végeztünk zárjuk le az üveget és tegyük napfénytől védett, meleg helyre.


Pár nap múlva, a cukor elkezd olvadni, az újulások elkezdenek összeesni. 
Néhányszor mozgassuk meg az üveget, hogy segítsük a cukor olvadását.

Amikor azt látjuk, 3-4 hét után, hogy az újulások kifakultak, az üveg tartalma besziruposodott, szűrjük le és töltsük csírátlanított tiszta üvegekbe.

Én a szűrést úgy oldom meg, hogy egy nagyobb fazékra teszek egy szűrőt, ráfordítom a fenyőrüggyel tele üveget és hagyom amíg magától lecsepeg.



Hűvös helyen sokáig eláll.

A szirup használata: hurutos köhögés esetén étkezések előtt vegyünk egy teáskanállal belőle. Langyos teába is tehetjük.

 


2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...