Ahogy én készítem a kakaspörköltet:
A konyhakészre előállított, feldarabolt kakast jól átmosom
és vizétől lecsepegtetem.
Egy edényben disznózsírt melegítek fel, a kakas minden
darabját belerakom, egyenként átforgatom, amíg minden része kifehéredik, és
látszik a húsdarabokon, hogy kezd pörkölődni, vagyis szépen, kezd pirosodni a
hús.
Közben egy másik edényben zsiradékon, üvegesre párolok 4
közepes fej apróra vágott hagymát, megszórom fűszerpaprikával, jól elkeverem és ráöntöm a
kakasdarabokra, hozzáteszek 1 apróra megvágott zöldpaprikát 4-5 gerezd
fokhagymát és egy héjától lehúzott apróra megvágott paradicsomot. Télen 1-2
kanál lecsóval helyettesítem. Megszórom borssal, sózom ízlés szerint és
felöntöm annyi langyos vízzel, hogy épp ellepje.
Alacsony tűzön, fedő alatt puhára főzöm, mikor a hús szépen
megpuhult, ha szükség utána ízesítek, ha még bőven van lé rajta, fedő nélkül
magasabb hőfokon főzzük, amíg elfövi a levét, vagyis zsírjára pirul,
pörkölődik.
Most krumplipürével, uborkasalátával tálaltam, de jobban
szeretjük, galuskával, tarhonyával vagy tésztával, esetleg ha másnapra is
marad, frissen főzött puliszkával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése