0,5 kg disznóhús, ugyanennyi füstölt disznóhús (lehet csülök, oldalas, fontos hogy füstölt legyen)
1 fej hagyma
2-3 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
12 szem aszalt szilva
2 evőkanál liszt
2-3 babér levél
pirospaprika,bors, só
1 tojás , zsír, ételízesítő
Levesbetétnek:
10 dkg liszt
1 db tojás
diónyi zsír
pici só, egy késhegynyi szódabikarbóna.
Elkészítés:
A kisebb kockákra vágott húst zsírban fehéredésig pirítjuk, hozzáadjuk az apró kockákra vágott zöldségeket,rövid ideig együtt dinszteljük majd felengedjük forró vízzel, hozzátesszük a füstölt húst, babérlevelet és csendes tűzön puhára főzzük. Kivesszük a füstölt húst, azt is kocka darabkákra vágjuk, ha csontos azt kidobjuk. Hozzáadjuk az előzőleg beáztatott aszalt szilvát, borsot, kevés ételízesítőt, ha szükség sózzuk.
A lisztből kevés zsíron világos rántást készítünk, megszórjuk kevés fűszerpaprikával, felengedjük hideg vízzel majd hozzátesszük a leveshez. 1 egész tojást felverünk és rácsurgatjuk a fővő leveshez. Ecettel savanyítjuk.
Amíg a leves fő, a levesbetétnek valókat összegyúrjuk, munkalapon kinyújtjuk, gyűszűvel vagy különféle virágformákkal kiszúrjuk, és forró olajban megsütjük. Tálaláskor adjuk hozzá a leveshez.
Megjegyzés:
Amikor éppen nincsen aszalt szilvám,szilvakompóttal szoktam helyettesíteni, nekem jobban tetszik mint az aszalt szilvával, de a poéka fontos tartozéka az aszalt szilva, a füstölt hús és a tészta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése