2014. február 15., szombat

Abált szalonna székelyesen


Abált szalonnához a tokaszalonnát tenyérnyi széles darabokra vágjuk.

Hideg vízbe főni tesszük. Hozzáteszünk egy jó evőkanál sót, egy evőkanál szemes borsot, 5-6 babérlevelet, egy fej hagymát, 8-10 gerezd fokhagymát és gyors tűzön felfőzzük. Miután felfőtt, mérsékeljük a lángot, épp csak szép csendesen gyöngyözve főzzük, vagyis abáljuk, körülbelül 2-2,5 óra hosszát, amíg a villát könnyedén beleszúrjuk.

 

Közben megtisztítjuk a fokhagymát és fokhagymatörőn átnyomjuk, kevés sóval pépesítjük.

A megabálódott szalonnát a levében hűtjük langyosra, akkor a levét leszűrjük, a szalonnát kiszedjük, rácsra rakjuk és langyosra hűtjük, majd bedörzsöljük a pépesített fokhagymával és megszórjuk piros fűszerpaprikával.

Lehűtve tálaljuk, ha többet abáltunk egyszerre le is fagyaszthatjuk.

 

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...