2014. február 14., péntek

Káposzta savanyítása hordóbanKÁPOSZTA SAVANYÍTÁSA HORDÓBAN

A hordós káposzta savanyításánál nagyon fontos,hogy a hordó-akár fa,akár műanyag-tiszta szagtalan,baktériummentes legyen.A hordót vagy műanyag bidont napokon keresztül vízzel töltve áztatjuk,a vizet többször cserélve.Végül forró tisztítószeres vízzel,kefével kimossuk,majd tisztára öblítjük.

A közepes nagyságú,kemény káposztafejek külső leveleit leszedjük,a torzsát kivágjuk és a helyét megtöltjük durva sóval.A káposztafejeket a torzsával felfelé hordóba rakjuk,amelynek az aljába ízlés szerint kaprot,csombort,tormaszeleteket rakunk.A berakott káposztát letakarva két napig állni hagyjuk,hogy a káposztát a só jól átjárja.Két nap múlva a hordót sós,hideg vízzel teletöltjük,a káposztát nehezékkel lenyomtatjuk.Amíg az erjedés beáll,kétnaponként a káposzta levét megforgatjuk.Olyan hordónál,amelynek csapja van,a levet kiengedjük és visszatöltjük.Más edénynél a legegyszerűbb,ha gumicsővel belefújunk.Az erjedés befejezése után is tanácsos hetente egyszer,vagy legalább akkor amikor kiveszünk a káposztából a levet megforgatni.

14 megjegyzés:

 1. Hú de bonyolult... hát ezért fogok én mindig a piacon vásárolni savanyú káposztát.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha van lehetőség a piacon megvásárolni tényleg könnyebb, de nálunk nincs meg ez a lehetőség, mi megtermeljük, nem sokat kell venni hozzá és egy kicsi munkával megvan a saját káposztánk, akkor nyúlok hozzá mikor szükség van rá, mi nagyon szeretjük a káposztás ételeket:)

   Törlés
  2. milyen finom amit mi teszünk el es a leve de fincsi

   Törlés
  3. Nem tudom milyen a piaci káposzta, mert sosem kóstoltam, mindig sikerült eltenni, hogy milyen igazad van a káposztalével, mennyi finom levest lehet ízesíteni,savanyítani, nem beszélve a sok C vitaminról amit tartalmaz, egy igazi gyógyszer)

   Törlés
  4. Sztem lusta vagy. Ez a világ legegyszerűbb doga.

   Törlés
  5. A piaci savanyú,legalábbis nekem,mert gyors erjesztéssel készül .

   Törlés
 2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 3. Engem érdekel, hol rontottam el? Eltettük fertőtlenített műanyag hordóba, kivittük egy helyre ahol nem volt túl meleg, kb 10-14 fok, alig indult meg az erjedés, és 2 hétre rá olyan nyálkás lett a leve hogy ha próbáltam merőkanállal szedni belőle, "kiszaladt" a kanálból,olyan állaga van mint a tojásfehérjének.Pedig mostam a deszkákat amivel préseltük minden 3.napon! Hol rontottuk el? Lesz-e ehető savanyúkáposztánk ezek után? Megköszönném ha valaki tudna hozzászólni!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ebből nehéz eldönteni miért lett ilyen a káposzta leve. Pl.: hibás fertőtlenítés, előkészítés, lerakás, lezárás, forgatás stb...Több mint tíz éve savanyítunk káposztát, mert meguntam, hogy a piaci hamar megromlik. Ezt nem tudom megmondani, hogyan javíthatod meg, de állítom, hogy lesz még ehető savanyú káposztád. Mi leszorítófás fadézsában kezdtük, ma is megvan. Van egy 40 literes szlovák cserépedényünk és 30 literes műanyag hordónk. Volt egy kísérletem műanyag zsákban is. Az előbbiben szeletelt az utóbbiban egész fejeket savanyítunk. Voltak problémák, de kidobni sohasem kellett a káposztát. Ami szinte minden estben fontos: két deka durva só a szeletelt káposzta minden kilójára. Az egész fejeknél két deka só minden liter vízre. A kazánházban kezdjük ahol 15-20 fok van, az erős erjedés után, kb 1-2 hét, tesszük hidegre az edényeket, ahol már 10 fok alatt van ilyenkor a hőmérséklet és nem is megy 2-3 fok alá akármilyen hideg is van. Kérdezzen, szívesen segítek a továbbiakban.

   Törlés
 4. Kedves Mátyás! A leszorítós fadézsában hogyan csináltad a savanyúkáposztát? Vettem egyet ,jövőre szeretnék savanyítani benne.Köszönettel Mariann

  VálaszTörlés
 5. Kedves Mátyás! A leszorítós fadézsában hogyan csináltad a savanyúkáposztát? Vettem egyet ,jövőre szeretnék savanyítani benne.Köszönettel Mariann

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Mariann!
   Amennyiben nem probléma, írj egy levelet és küldöm a receptet. majormatyas@tolna.net Ide hosszú lenne leírni, de nem lehetetlen,
   üdvözlettel: Mátyás

   Törlés
  2. Kedves Mariann!
   Nem sikerült ide betennem, nem engedte mert hosszú és képeket is tartalmaz. Talán nem is szeretné ezt kedves Rozi. Az oldalra betérésemnek célja az volt, hogy Hegyi Gabinak elmondjam lesz még jó káposztája, álljon csak neki újra. Nekem sem sikerül mindig azonosra, pedig mindent hasonlóan csinálok mint előtte.
   Üdvözlettel: Mátyás

   Törlés
  3. Kedves Mátyás!
   Semmi kifogásom, nyugodtan beteheted, ha egy ablakban nem fér tedd amennyire szükség van. Egyáltalán nem zavar, sőt, szeretem a segítőkész embereket, lehet sokan tanulnánk belőle.

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...