2014. július 30., szerda

Zöldpaszuly,(zöldfuszulyka)leves


Hozzávalók:

50 dkg zöld paszuly
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
1 szelet zeller
1 fej hagyma
1 zöldpaprika
1 paradicsom
2 evőkanál liszt
Só, pirospaprika, bors
Petrezselyem zöld
1 tojás, tejföl, ecet

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk. Az apróra vágott hagymát és a felaprított zöldségeket pár percig dinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzátesszük a zöld paszulyt, átkeverjük a zöldségekkel, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük forró vízzel, lassú tűzön puhára főzzük.
A lisztből világos paprikás rántást készítünk és besűrítjük vele a levest. 1 tojást felverünk és rácsurgatjuk a levesre. Levesszük a tűzről, kevés ecettel ízesítjük, rátesszük az apróra vágott petrezselyem zöldet és tálaljuk. Tejfölét kínálunk hozzá.



12 megjegyzés:

  1. A zöldpaszuly, vagy szárazpaszuly olyan mint a pityóka, ahány ház annyi "speciális" íze van, ami Isteni, és szitne leutánozhatalan, .Éppen ezért olyan finom, és olyan könnyű elkészíteni, dícséri a háziasszonyt....Én legalább 5 féle zöldpaszulyt tudok készíteni, mindig attól függ milyen kedvem van....A család minden tagja szereti.
    Üdvözlettel...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó neked, málunk is az a leves van de megse merem nézni milyen

      Törlés
  2. En ertem hogy pandemia van,de azert egy kicsi fustoltcsontot bele dobhattatok volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A zoldpaszulyhoz nem talál a füstölt dönt, az száraz szemespaszulyhoz talál

      Törlés
  3. Ma megfőztem ezt a levest. Paszulyom csak negyed kiló volt, de leszedtem a kertben még egy 2 öklömnyi halványzöld tököt. Így összejött a jó fél kiló. Azonban bíztam abban, hogy megtalálom a feleségem házi vegetáját, amiben van celler, petrezselyem gyökér és murok, meg só. Így nem vágtam bele ezeket, és végül a 3 nagy hűtőt mindhiába kotorásztam végig a házi vegetát nem találtam. De tettem bele bőven lestyánt, petrezselymet, házi fűszerecetet. Nem lett rossz a leves. Most lesz ebédre még 3 napig levesem.
    Estére narancssárga tökből készítek tökfőzeléket. Csak nem halok étlen, míg a feleségem távol van.

    VálaszTörlés
  4. Nemvagyok szpecialista ,de zöldpaszujlevesbe leostyánt ,ez igen

    VálaszTörlés
  5. Így van! A leostyánnak most nincs itt a helye! Szegény emberünk (azaz dr. + ing. Sebestyén) akarata ellenére elárulja magát hogy a fakanál nem nagyon gyakran fordul meg a kezében. De reméljük túlélte felesége távollétét ! Mi meg mosolyogtunk egy jól : "tettem bele BŐVEN lestyánt ..." De mit is édekel minket hogy ő éppen 2 az 1-ben levest főz ( zöld paszuly + pl. csorba) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelenek! Ízlés dolga ki hogyan szereti és milyen fűszereket használ. Nem rontott semmit azzal ha leírta hogyan készített el egy levest. Én személy szerint, örülök és megköszönöm, egyébként én is előszeretettel használom a lestyánt, nemcsak csorbába. Köszönöm, hogy benéztetek, szeretném, ha itt nem használnánk sértő szavakat!

      Törlés
  6. Neked hol fáj, hogy ki mit tesz bele?! Ő lehet pont így szereti! Nem kell ezért megszólni! Rosszindulatúság ha fájna…

    VálaszTörlés
  7. A leostyánt lehet használni ide is ha kedveli az izét ,sőt mindent ha jól esik

    VálaszTörlés
  8. En nagyon örülnék,ha kesz levessel várnának itthon ! Hogy petrezselyem vagy lestyán van benne,nekem mindegy ! Amit keszen kap az emberfia,az a legfinomabb ! Különben, ahány ház, annyi szokás ..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem sem volt részem benne, biztos inkább dicsérném, mint hibákat keressek, de vannak olyan személyek, akinek nem tudod úgy csinálni hogy megfelelő legyen.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...