2014. február 24., hétfő

Kocsonya


Hozzávalók: sertés fejrésze, pofaszalonna nélkül, orra, körmök, fül, farok, bőrdarabok bőven,1 fej hagyma,1-2 fej fokhagyma, 2 sárgarépa, szemes bors, só, pirospaprika.

A kocsonyának való darabokat, késsel jól megkaparjuk, nyílt láng felett át is perzselhetjük, forró majd hideg vízben többször átmossuk.Belerakjuk egy nagyobb fazékba, hozzátesszük a sárgarépát, hagymát, szemes borsot, rátöltünk annyi hideg vizet, amennyi ellepi, enyhén megsózzuk és főni tesszük.A főzés kezdetétől vigyázni kell, hogy ne forrjon lobogva, hanem csak lassan gyöngyözve, különbem nem lesz szép tiszta. Főzés közben tetejéről minden képződő habot leszedünk. Addig kell főzni amíg a hús leválik a csontokról. Amikor a hús megfőtt 2-3 kanál kanál léből egy kistányérban hidegre teszünk, kocsonyapróbát veszünk.Ha megköt, a kocsonya kész van.
A kicsontozott húsdarabokat és bőröket egyformán szétosztjuk a tányérokba. A levet 10 perc ülepítés után zsírtalanítjuk, belekeverjük az összezúzott fokhagymát, ismét ülepítjük 10 percig, aztán átszűrjük a tányérokba.A tányérokat hideg helyre visszük, ahol néhány óra alatt a kocsonya megdermed.
A jól sikerült kocsonya keményen rezgős és átlátszóan tiszta. A kész kocsonyára pirospaprikát hintünk.Ecettel tálaljuk.
Keményre főtt tojással és a kocsonyában megfőzött sárgarépával díszítem.

3 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...